Egosoft X4
  • RJoco
    #4126
    Ezzel majdhogynem egyetértek. Csak ugye említettem azt a bizonyos sípolós hangot. És az nem mindegy.
    A másik, hogy nem tudom, emlékszel e a StarCraft II balhéra. Olyan szinten optimalizálták a játékot, hogy az nvidia kártyák tápellátása azt nem bírta és kinyírta a kártyát.
    Gyanítom, hogy a 980-ban ezt már orvosolták, viszont a csaknem 5 éves kártya azért öregszik.
    A vízhűtés csak a GPU-ra vonatkozik, a többi alkatrész levegős hűtésen van. És nincs róla infó, hogy milyen meleg is lehet.
    De az is lehet, hogy csak a driver-rel volt a gond, amit viszont azért nem értek, mert a 3.20 jól ment először és azóta semmit nem frissítettem, szóval mi csesződhetett el.
    Vagy volt egy-két kis frissítés a nagy 3.20 után, amiről teljesen megfeledkeztem?

    A másik tippem, hogy esetlegesen a táp nem bírta. A tápot pont holnaphoz 6 évvel ezelőtt rendeltem meg. Egy Thermaltake Berlin, 630W.
    Elvileg nem szabadna közbe szólnia és elvileg vannak rajta védelmek is, de a gyakorlat és a tapasztalat azt mondja, hogy bármi, bármikor megadhatja magát.
    Csak ugye ezt is kizárnám, mert most a napokban nem volt vele gondom és általában a gép bekapcsolását követő kb. negyed órán belül el szoktam indítani a játékot.
    Emellett mikor a stressz teszt programmal meghajtottam a kártyát, akkor szépen fel is vett a táp úgy 350W-ot a konnektorból. Viszont a stressz teszt mégsem stresszeli annyira a GPU-t, mint a játék. Ez mondjuk kicsit azért vicces.
    A normálra visszavett power mellett ma 64 fokos volt a GPU játék alatt. De azt szépen tartotta is. Viszont ezzel az energiaellátással nem is mindig hajtja 90% fölött a kártyát. Legalábbis volt, mikor 87%-ot láttam. Ez nagyobb power-rel nem szokott így leesni.

    Még egyenlőre így hagyom, aztán lehet, hogy megint megpróbálom az emelést. Ha így nem jelentkezik, úgy meg igen, akkor a kártya a ludas és gyanítom, hogy a frekvenciával már nem is kell játszanom.
    A CPU-t és RAM-ot még sem húztam, pedig bennem van, hogy kellene.
    Van aki évek óta használja 4,5 GHz-en ezt a procit és most azt tanácsolták neki, hogy a RAM-ot nyugodtan emelje, a legegyszerűbb az 1T-t 2T-re állítani. Ennek még utána kell néznem.
    De, ha tovább problémázik a gép, akkor nem lesz belőle semmi, mert először a gyenge láncszemet kell megtalálni.