Szupcsi, én is ezt mondom! :)
De mielőtt az a veszély fenyegetne hogy fel kell találnod a spanyolviaszkot, itt egy blog amiben gyakorlati példákkal is prezentálja az író, hogy mekkora beoltottság esetén vehető biztosra, hogy nem alakul ki önfenntartó megbetegedések sorozata, az az járvány (megbetegedések reprodukciós rátája kisebb mint 1).
Rubeolánál kb 85%.
Szal ha az osztály átoltottsága 90% de van 3 oltásellenes szülő és az ő kölkük egyedi megbetegedéssel elkapja a rubeolát, a te gyermeked meg rosszul reagált az oltásra és nem alakult ki immunitás, de mivel nem volt 100% az oltottság így a teljes közösségi immunizáció nem érvényesült és a te gyereked is megbetegedett, nos ezzel max polgári peres úton baxogathatod a nem beoltó szülőket, jó eséllyel sikertelenül. Mert a járványügyi szakember széttárja a kezét, hogy ilyen eltérés, nem beoltottság, más okból is bekövetkezhet, ők a szükséges immunizálást elvégezték, járványveszély nincs, egyedi megbetegedések vannak.
A blog más cikkei foglalkoznak a beoltásellenesség növekedésének közvetlenül a megbetegedések számában is kimutatható hatásával, de most erre én mit mondjak? Nem fogom olyan suliba íratni a gyerkőcöt, ahol tüttyedt szülők vannak (felmerült pl az antropozóf Waldorf iskolák és környéke). Szal egy szint alatt nem lehet a másik életébe beleszólni, és ez szerintem nagyon helyes így.
Mindenesetre simán ki lehet használni egy ilyen megbetegedési hullámot pl a Waldorf-iskolák elleni támadásra, és egyesek ki is használták, csak hogy megint kísérletet tegyek arra, hogy a cikkről is beszéljünk, esetleg, talán! ;)