• HUIrnok
    Még mielőtt megválaszolom a kérdésed. Engedd meg, hogy felvezessem a nézőpontomat.

Én az elmúlt 9 évben sokat foglalkoztam a történelemmel, az embertannal, környezeti tanulmányokkal és rengeteg nézőpontban próbáltam ki magam, mert egyszerűen, csak hajtott a kíváncsiságom, hogy az milyen. Nagyon ledöbbent lettem eleinte, hogy valójában mennyire kontraszelektív a mostanra fejlettnek "mondott" világunk.

Emelve ki, csak egy kézzel fogható részt: A technikai fejlődést. Ennek során az ember 3 lehetséges technológiai fejlődésiútnak megfelelő szakaszt járt be idáig. Az első szakasza a kézierővel történő technológiai fejlődés volt. A maga kézi szerszámos és idealizáló gondolkodásával. Ami után később, egy kínosan lassú átváltás vette kezdetét, aminek természetesen az ember lélekszám emelkedése adta az egyik kiinduló pontját. Minden előnyével és mellékességével együtt.

Ennek lett később egy foganatja, amit én csak második szakasznak hívnék. A gőzgép előtti 150 év számomra maga az ipari forradalom folyamata volt... Mások másképpen datálják, de reálisan nézve inkább a 150 év lehetne a valóban átmeneti szakasz, az 1.-ből a 2.-ba. Ami 18. században beindult. A második út maximuma amolyan 1970-80 közé tehető, aminek láthatjuk a lecsapódását a kontinensünkön.

Addig most a 3-ik út, amit mások információ korszaknak is hívnak 1950-es indulásával. Részben én is így nevezném... Másrészt a finamodás korának, ami része volt a 3.-ik szakaszba történő átmenetnek. Nagyon erősen tükrözni kezdi a valós (idáig nagyobbrészt elódázott) problémáink gyökerét. Ahonnan megfog rövidesen nyílni egy másik korszak is, ami itt még az elmúlt évek gyermekbetegségei mellett valódi lejetőségek is teret adhat.

Kizárólag rajtunk fog múlni, hogy mi lesz az utána jövő 4. szakasz, ami talán 5 évet sem fog valós fejlődés szempontjából megmutatni... Na most tudom, hogy ez kissé hosszú lett, mint bevezető.

A kérdésedre válaszolva kedves VolJin: Magam az iskolai rendszer jelenlegi formáját szanálnám! Durvának tűnhet elsőre, de magam is jártam még annó általános és középiskolába, de az számomra megmutatta, hogy mennyire fölösleges és nem átlátható az egész. Szellemi értelemben egy purgatórium... Számomra az volt! De reáliswn tekintve vissza rá, csak az időhúzásról szól...

Az én ötletem egy nagyon leegyszerűsített forma lenne. Most, csak a tantárgyaknál maradva.

Így hangzana:

Akarsz tanulni?: - Igen!
    Mi érdekel?: - A gépek részei, a Föld környezete és némi fizika.
    Ok... Akkor (ingyenes) internetre felmégy, oszt beírod a Google-ba ezeket. Olvass el tanulmányokat, tölts ki offline/online néhány valós dolgokon alapuló kérdőívet, oszt egy vagy több év múlva jelenjél meg, hogy leellenőrízzük a tudásodat. Ha sikeres voltál... Akkor tanulhatsz tovább vagy élheted az életed így.

Egy picit a nyelvekről... Magyarul tudsz egyedül? - Csak Magyarul tudok!
    Ok... Akkor ezzel a kombinált tudással, csak Magyarországon fogsz tudni elhelyezkedni. Kezdőcske gépbeállító mérnökként...

Jó! Ez nagyon elvont hangzású most, de alaposan belegondolva. Hozzácsatolva a digitális világ előnyét: A gyors hozzáférést. Mellékelve egy nagyon leegyszerűsített min. 30, max. 150 oldalas könyvet, amibe a (valódi) szakirodalomhoz tartozó ajánlások és (minőségi) gyakorlati intézmények neve lenne beírva. Jó kiinduló pont lehetne... Én egy ilyen koncepció szerint tudnék, csak továbbtanulni, ha volna rá lehetőségem.

Eltörölném a kötelező "benntartási" 16-18-as tankötelezettséget. Mindenki jól járna vele! Aki meg nem akar tanulni, azt békén kell hagyni! Annyi agya mindenkinek, még egy alúlműveltnek is van, hogy ne kezdjen el anarchisztikus beállítottságot előrántani magából, mert tegyük föl nem tud mit kezdeni eleinte magával.

Kiegyensúlyoznám a jogok és vállalások ismertetése felé az általános iskolai tevékenységek körét. A kötelezettségek és jogok intézménye egy torz, önellentmondó dolog. Számomra, csak a jogok és vállalhatóságok intézménye lehetne az elképzelhető. Ezzel még idáig senki sem foglalkozott az én környezetemben. Másokól sem tudok az ország vagy a világ bármely területén, hogy így foglalkoznak e ilyen formában bármivel.

Az általános iskolai forma nem 8 évet, hanem pár hónapot töltene ki, ami kizárólag alapozó lehetne, mert ad némi támpontot a gyereknek, hogy mi érdekelheti egyáltalán, és mi nem... De aki meg végig nem is járná. Annál, csak annyi lenne a személyes teendő, hogy kijelentkezik, oszt a viszontnemlátásra...

Akit meg érdekel. Annak gyakorlatilag, csak egy 12x2 órás előadássorozat meghallgatása lenne a teendője. Amiből kikérdezni sem kéne, mert értelmetlen. Magáról a Földről, a Naprendszerről/Galaxisról, az emberről és a történelem jelentősebb ismereteit összefoglaló tantárgy jöhetne létre, ami így bárkinek lehetne emészthető. Számomra ez lenne az ideális alapműveltség, ami felkészíthet az életre. Nem úgy, mint most!

Szakiskoláknál a gyakorlat maximum 1 óra lehetne naponta. Nem több! Az elméleti iskola is, csak egy óra lehetne... De aki meg többetvakar tanulni? Azt se szabad zavarni vagy akadályozni. Mehessen be több órára is, ha az érdékli... Na! Remélem ezzel megválaszoltam a kérdésed.

Én így ezzel tudom, nem egy mindennapi megközelítést vázoltam fel, de így módosítanám az iskolai rendszert. Ilyenné alakítva, mert ezt a kései generációk is szerintem szeretnék.