• kvp
    #14
    En a leolvadt francia tisztitotartalyrol beszeltem, amiben sikeresen megolvadtak a felig kiegett futoelemek es az oroszoknak kellett elpucolniuk a transzfer medencebol. A pihentetomedencebe csak kiegett elemek kerulnek. A ketto nem ugyanaz, de ezek szerint ez a paksi baleset nem tul ismert.

    Gyakorlatilag ilyen olvadek van a Fukushimaban is a leolvadt harom reaktor alatt, csak nem ilyen kis mennyiseg, hanem a teljes tartalmuk es bonuszkent meg nemi bontott amerikai fegyverbol szarmazo plutonium, amit teljesitmenynovelonek adagoltak az egyik reaktor futoelemeihez.

    A megoldas az, hogy szetvagjak eleg kis darabokra oket, amitol a meg futo reakcioak jelentos resze megszunne es a sugarzasuk is jelentosen csokkenne, majd neutron elnyelo anyagba csomagolva hordokba rakjak az egeszet es elassak. Igy a reaktorok helyen egy-egy szep nagy godor jelenne meg, amiben mar nem lenne radioaktiv anyag.

    Az uj containment sima rozsdamentes fem, es elso sorban arra szolgal, hogy a bontaskor felszallo radioaktiv por ne menjen sehova. Ha eleg kis darabokra vagnak mindent, akkor tovabbi reakciok beinditasa nelkul el lehet bontani az egesz reaktort, elvileg tisztan a containment-en kivulrol vezerelt gepekkel. Ezt a megoldast hasznaltak kicsiben a paksi tisztitotartaly bontasakor is. (ott szerencsere a kis meret es az enyhebb tulmelegedes miatt a gozrobbanast es a hidrogenrobbanast is sikerult elkerulni, ami szetvetette a csernobili es a 3 fukushimai blokkot)