• NEXUS6
    #39
    Akkor érdekességnek beszúrok néhány infót.
    Szóval közben a #32-ben felvetett kérdésre azért viszonylag könnyen találtam infót, szal ez az én saram.
    Egyrészt a Párizsi konferencia anyagaiban benne van a 42-55 Gt kibocsájtási határérték, ami biztosíthatja, hogy a hőmérséklet emelkedés 2100-ig 1,5-2 fok között maradjon.
    Nade hogy is néz ki ez a gyakorlatban? A köv anyagokat az UNEP (ENSZ környezetvédelmi szervezete) anyagok között találtam, Az UNEP az IPCC anyaszervezetének tekinthető. Az UNEP a Párizsi konferencia után megfogalmazott bizonyos kritikákat, hogy a feldobott maximális kibocsájtási értékek nem fogják biztosítani a 1,5-2 fokos max melegedést, de ez egyfajta cica harcnak tűnik köztük és az IPCC között.
    A lényeg kb így néz ki:


    És itt jön a hogy néz ki a jelenlegi kibocsájtás:


    És akkor lássuk, kb hogy nézne ki a korlátozás kezdeti szakasza:


    Kis elemzés után látható, kb arról van szó, hogy Kínát még hagyjuk kifutni, de India és Afrika lakossága már összevontan tud max akkora kibocsájtást, gyakorlatilag gazdaságot, jólétet kifejleszteni magának, mint Kína. Eközben a nyugat (OECD) már nagyban áll át az olaj/szén utáni technológiára, amivel a fosszilis technológia már nem lesz kompatibilis. Szal a nyugat meg tudja őrizni gazdasági előnyét akkor is, amikor már sokkal nagyobb lélekszámú fejlett gazdaságú korábbi fejlődő országokkal kell szembenéznie.

    Ha momentán egy afrikai fejlődő ország politikusa lennék, és hinnék az összeesküvés elméletekben, akkor azt is mondanám, hogy az egész felhajtásnak valójában pont ez a célja! És nem több.