• NEXUS6
    #11
    Az emberiség történelmének 99%-ában olyan monopol hatalomban éltünk, mint amiért most É-koreát baxtatják. Ilyen volt a szoci rendszer, a sztálinizmus még dúrvábban, de az I. VH alatt is abszolútista diktatúrák estek egymásnak, még ha valahol volt is valami parlamentarizmus, de pl nők választójoga egyáltalán az I. VH után kezdődött. Az előtte levő korokról asszem felesleges szabadságjogok, népjólét, meg egyéb dőreségek tekintetében beszélnünk.

    Szóval az, amit nyugati demokráciának hívunk lehet, hogy valami kis közjáték ami a regionális abszolút hatalom és a globális abszolút hatalom között volt.

    Jó lenne, ha nem gy lenne. De, ha a nyugati liberális demokráciában hívők továbbra is max valami piac jelentette láthatatlan kéz szabályzó erejében hisznek, akkor ebben a világban, mint kisember már rég elvesztünk.

    Az államapparátust megkaparintó politikai vezetők abszolút hatalomra törekednek, a globális piacokat megkaparintó multik szintén abszolút hatalomra, kontrollra törekednek. Ebben a világban a kisembernek csak benyalási lehetősége van, örülhet, ha mint a disznót levágás előtt jól tartják.

    Vagy kitalál valamit...