• Skylake
    #10
    Mekkora nagy f*sz ez a Zuckerberg! Minden médium, mindenkor a valóság egy leegyszerűsített, emberi értelemmel átfogható szeletét mutatja be – és ennek árnyalata, témái az adott médium fogyasztói és a médium előállítói által meghatározottak, mindenkor. Ez alól a Fész sem kivétel, sőt!

    Zuckerberg szétteheti a kezét, hogy ő egy kib*szott „technológiai vállakozás”, azonban nem fog úgy szűrni, és torzítani direktben, mint mondjuk a „közmédiának” nevezett szemét orbániában. Nem annyira van a médium előállítói által látható manifeszt kontroll és torzítás jelen – erre az internet eleve sem alkalmas, már ilyen top-down irányú, egy központból nyomott agymosásra, amit a ma regnáló politikai elitnek nevezett bűnözőcsoport tol.

    Ettől függetlenül ő fantasztikus médiuma is torzít, mint az állat, csak nem politikai érdekek mentén: az userek – mondjuk így – a számukra kellemes és szórakoztató dolgokat akarják a felületen, és ez vezet a szűrési buborékhoz, mivel csak az engedhető az user falára, ami számára nagy valószínűséggel kellemes érzést, érdeklődést, így több óra fészbúkon elb*szást fog eredményezni. Akkor miről is beszél ez a barom? Igen nem (annyira) szűr és torzít politikai érdekek okán, de ugyanennyire szűr és torzít gazdasági érdekek okán.

    Hosszú távon egyébként pontosan ez a szűrés és torzítás túltolása lesz az, ami az FB-t lejtőre fogja állítani – főleg, mivel egyre meghatározóbb szerepe van a fejlett világ tömegkommunikációjában, egyre szélesebb körnek lesz ez egyre inkább zavaró vagy elfogadhatatlan. Már csak abból adódóan, hogy túl nagyra nőtt, és túl nagy befolyást szerezve, csak e két ok miatt egyoldalúan tájékoztat.

    És akkor ott van a válogatott álhírgyártó manufaktúrák tömege, amely lapátolja be a szemetet, a sok álhírzabáló agyhalottnak. Technológiai vállalkozás – aki viszont bármilyen médiumot üzemeltet, tudnia kell, hogy minél nagyobbra nő az adott médium, annál inkább törekednie kell a kiegyensúlyozottságra, és ez annál nehezebb, minél nagyobb az adott médium. Az övé pedig az egyik legnagyobb.

    Persze ez utóbbi nem vonatkozik sajnos a magyar közmédiának nevezett pártállami hazugsággyárra, amely tökéletes retorikai kontinuitást mutat az 1989 előtti állami médiával, csupán a díszletet és a technikai felszerelést cserélték le. De a retorika, a kioktató, ellentmondást nem tűrő hangvételű közlések nyomatásához tökéletesen sikerült visszatérni. Persze ebben nagy szerepe van annak, hogy a magyar társadalom jelentős része legszívesebben még mindig a Kádár-korszak ólmelegében szeretne lustálkodni, ahol nagyon is jó, hogy fentről megmondják neki hogy miről mit kell gondolnia. Azonban a túltolt egyoldalú tájékoztatás mindig felértékeli a másfajta véleményeket. E tekintetben a Facebook-nak nincs problémája, azonban uralkodó elitünk esetében ez problémákat okozhat, ugyanis több média nem automatikusan egyenlő több rájuk ikszelő állampolgárral, vagy inkább az ő nézőpontukból, alattvalóval.