• kvp
    #9
    A GE halozata tuzfalazott, joreszt nat mogott vagy teljesen levalasztva. Legalabbis a ge-ms-e reszlegnel ez volt itthon es nyugat europaban is mar 10 eve is.

    A penztargepek nemhogy publikus ip-t nem kapnak, de meg a belso halozatos ip-juk is dinamikus a levalasztott nav-os apn-ben. Sms alapu a tavoli felelesztesuk, igy ha folyamatos keszenlet kell (figyelik a keszuleket), akkor hogy ne terhelodjon a gsm control csatorna es az smsc, nyitva kell tartani a https kapcsolatot, ami persze jobban meriti az aksit.

    Az ipv6 lenyege, hogy unique id-kent is jo, tehat a fix ipv6 cim hasznalhato mint telefonszam vagy akar roaming kulcs (imei helyett). Es termeszetesen a mac address-t is kivalthatja.

    A publikus ip lenyege pedig a megszolaltathatosag. Lehet folyamatosan belepve logni egy signal csatornan mint egy atlagos chatprogram, de elonyosebb lenne ha csak akkor elne a kapcsolat ha az adott keszulekkel beszelni akarunk. Ehhez kell egy ip cim alapu wake on wan, ami akar egy ipv6-os mobilnetes halozaton is mehet, csak akkor kapcsolva be az adott keszuleken a teljes netet ha van bejovo hivas/vezerles/adatkapcsolat az adott keszulek fele. Az lte is hasonlo elvekre epit.