• kvp
    #7
    Az az eredeti lista volt, amiket meg a 90-es evekben kipucoltak. Mara ez lett a helyzet:
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_assigned_/8_IPv4_address_blocks

    Joreszt internetszolgaltatoknal vannak a class A tartomanyok, a maradekot szetvagtak. Egy-ket nagyobb nev maradt, de ok is ertekesitettek a sajat tartomanyaikat. Szoval tenyleg elfogyott a szabadon eladhato tartomany. Mar csak az maradt, ami a szolgaltatoknal felhasznalatlan es nehany tizezer kihasznalatlan C-s cim szetdarabolva kisebb szervezeteknel (cegek, egyetemek, stb.).

    Viszont ha azt nezzuk, hogy az emberek kb. 35%-anak van legalabb 1, inkabb tobb internetkepes keszuleke, akkor a majd 8 milliard emberre a 4 milliard cim az eppen csak eleg lenne, ha nem lenne a routing miatt veszteseg a rendszerben. Viszont ott tartunk, hogy a netre felrakott, szervert futtato vegpontokbol lett tobb mint amennyi cim az ipv4-ben van. Az ipv6 ehhez kepest mindent ellathat sajat egyedi ip cimmel, ezert a NAT es egyeb cim trukkozesek kidobhatoak, csak a sima routing marad, ami miatt kevesebb eroforrassal alacsonyabb valaszideju net adhato es idealis esetben barmilyen ipv6-os keszulek tud (ha akar es a tuzfalak hagyjak neki) kapcsolatot fogadni, tehat az alkalmazasok keszitoi ezt kihasznalhatjak.

    ps: Idealis esetben barmi amit az elmult 16 evben gyartottak az y2k es ipv6 kompatibilis. Hardverbol a regebbiek is, csak a szoftvert kell frissiteni. Ez windows eseten a win2k-t jelenti mint minimumot, egesz pontosan a win2k.sp1-et. Ha nagyon megerolteti magat valaki, akkor akar a c64-e is ipv6 kompatibilisse teheto.

    ps: internet of things: en egy 1960-as evekben gyartott nyugatnemet kenyerpiritot hasznalok, de pl. az osszes online penztargepnek van sajat ip cime es ha tovabb fejlodunk, akkor az osszes online bankkartyanak es villanykapcsolonak is lesz (ami nagyban leegyszerusiti a halozatok osszeallitasat, fuggetlenul attol, hogy a vegen a publikus netre kikerul-e vagy sem)