• physis
    Ha csak véleményt büntetnek, az nem jó. A személyre célzott kiberzaklatás-ügyeknél viszont elfogadom az állami beavatkozást, ha

1) egyébként működik a fékek és ellensúlyok szokásos rendszere, az ügyész alá van vetve a kormánynak meg a törvények, az meg a parlamentnek, a sajtó szabad, a szavazók tájékozottak, nincs csalás a pártok támogatásában, stb.

2) független szakemberek is alá tudják támasztania beavatkozás jogosságát (alsósorban gyerekek elleni, személyes kiberzaklatás ügyeknél tudom ezt elképzelni)

Így, hogy nem tudok többet arról, milyen kommentekről van szó, még önmagában nem tudom elítélni a jogi beavatkozást. Amíg közjogilag egészséges a német közélet és a gazdaság jól teljesít, nem félek attól, hogy ezek a jogi beavatkozások a szólásszabadság valamiféle hosszútávú kiüresedését hoznák. A szólásszabadság fogalma ma más, mint a XIX. században volt: akkoriban az egyént még csak az államtól kellett megvédeni, ma viszont egyes speciális esetekben az egyént névtelen tömeglélektani kiberzaklató hatalmi csoportosulásoktól is meg kell védeni. Amíg képzett szakemberek vesznek részt törvényes keretek közt és a szokásos demokratikus kontrollok mellett a kiberzaklatás korlátozásában, és átlátható, átvilágítható, számonkérhető kontroll alatt van a beavatkozás, addig szerintem rendben van a dolog.