• giacomo gesso
  #88
  Mindjárt 3 irdatlan halmazba kaptál bele. A terjedelmük miatt nem ide valók, de akkora sületlenségeket állítottál, hogy nem bírom szó nélkül hagyni. :)

  1. ~ Kb. a vallások (isteneinek?) viszonya a többi valláshoz;
  "...miért gondolod, hogy az intézményesült vallásokat zavarja, hogy nincs igazuk?"
  Talán, mert az első (legfontosabbnak tartott) kijelentésük ( a tízparancsolat és a Korán is ezzel kezdődik), hogy EGYEDÜL az ő istenük az "igazi", minden más isten hamis, a bennük való hit pedig bálványimádás?
  Éééés, nem csak kinyilvánítják, hanem ennek szellemében tevőlegesen végig is háborúzták minden más vallásúval (is) a történelmet?
  Esetleg azért, mert a kicsit is másként vélekedőket (eretnekeket, gyaurokat, pogányokat, indiánokat és indiaiakat stb.) pont ezért irtották?

  2. ~ Kb. a hit és a tudás (tudomány) viszonya;
  "Nincs olyan, hogy nagybetűs TUDÁS. A tudás relatív, vagy csak korlátozott körülmények között érvényes már maga a tapasztalat is, és/vagy korlátozott az ebből kapott előrejelzés beválósága is."
  Ki kell ábrándítsalak.
  Az, hogy az adott ismeretek szintjének és a megismerhetőségnek a korlátai miatt a tudásunknak mindig is volt (és lesz) határa, attól az még nem relatív. (Mihez képest is lehetne az? Az igazolhatatlan-cáfolhatatlan hitekhez képest?) Az adott kereteken belül mindig a tudományos módszerrel adott racionális válasz a legjobb és legigazoltabb TUDÁS. Sőt, az igazi tudományos elméletnek az egyik alapkritériuma pont a falszifikálhatóság! (Ha ez mond Neked valamit!?)

  3. ~ Kb. a hívők és nem hívők, vallási és világi élet viszonya;
  "Ti még is olyan harcosan kardoskodtok a vallások ellen, mintha az állam és az egyház, a szellemi élet és az egyház szétválasztása nem történt volna meg vagy 100-200 éve itt Európában!"
  Megint rossz hírem van.
  Deklaráció szintjén ugyan szekularizáció van, de ahol az egyházakat állami adókból támogatják, ott a valóságban egyáltalán nincs.
  És ahogy a muszlimoknál ezt nagyon is jól látod:
  "Amúgy igen, a muszlimoknál viszont ez valóban nem történt meg,..."
  vedd észre, hogy még nálunk sem!
  "...de ez legyen már az ő gondjuk."
  Addig lehetne igazad, amíg a különféle felekezetek hívei elvonulnának egy lakatlan helyre és csak ott, csak egymást gyilkolásznák. De, mint tudjuk, ez nem így van.
  Tehát nekem, mint nem hívőnek nagyon is van közöm a vallásokhoz (akár "harcosan kardoskodni a vallások ellen"), bármennyire is nem szeretném, mert egyrészről az én pénzemből hülyítik pl. a gyerekeimet az iskolában és tömik degeszre az egyházak szellemi kártevőit, másrészt fizikai létében fenyegetik az ártatlan civileket (köztük engem is) a terroristáik.
  Utoljára szerkesztette: giacomo gesso, 2016.11.08. 18:42:29