• NEXUS6
    #60
    Én szeretek veled vitatkozni, de akkor most lécci vitatkozzunk azon is, amit én mondtam, nem pedig azon, amit te ide behamisítottál! ;)

    "Mi a vallás? Egy világnézet, amely részben tudományosan igazolt, részben azon túlmutató, az egyén valláshoz kapcsolódó hitén alapuló rendszer."

    Érted? Nem azt mondtam, hogy a tudomány a vallást igazolja, hanem hogy a vallás bizonyos elemeit a tudomány igazolja, és az egyén ebben is hisz, meg abban is amit nem igazolt. A kettő egysége, a hit két komponense az adja ki a vallást egyéni szinten. Ennyi.

    Hinni a tisztán tudományosan igazolt dolgokban is pont annyira ésszerű, mint az általad alkotandó fantazmagóriában. Az átlagember nincs azon a szinten, hogy valódi ismeretekkel rendelkezzen, a világ, annak egy tudományos szintű képe modellként működjön a fejében, hanem HISZ a tudományos tanításokban. Hisz, mert tekintélyes emberek mondták, mert az őt irányító intézményrendszer a tantételeken alapul, hisz, mert a barátai lenézik, ha megkérdőjelezi őket. Miért is kérdőjelezné meg, kényelmesebb becsatlakozni ebbe a panteista, ateista vallásba, mint tagadni, vagy elmélyedni a kutatásban.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.11.04. 12:34:37