• cylontoaster
    #39
    A kérdés az, hogy egyén szintjén, és nem társadalmat tekintve mi az, amire azt mondod, hogy ösztönös cselekedet, és mi az ami tudatos döntés.
    És ez általánosítva, nem csak embernél. Azaz egy állatnál mi az, ami ösztönös, és mi az ami nem. Vannak akik szerint egy állatnál minden ösztönös, nem gondolom, hogy ezzel egyetértenél, ezért is akadtam fent a kijelentéseden.

    Ha éhes vagyok eszek. Ez ösztön, vagy tudatos?
    Ha megtámadnak megvédem magam, ha úgy jön ki a lépés, akkor ölök. Ez ösztön, vagy tudatos?
    (A törvény szerint tudatos.)

    Ha elérsz egy bizonyos kort, akkor a párkeresés/családalapítás erősen meghatározza az életed. Ez egy ösztön?
    Az hogy karriert építesz az ösztön, vagy tudatos? Az a madár aki évekig építi a fészket ahol ha szerencséje van párosodhat, mennyire tér el ettől?

    Az a különbség, hogy én képes vagyok egy problémán órákat/napokat/éveket agyalni, egy kutya pedig nem?
    Tehát ha én egy döntést pár mp alatt hozok meg, akkor az ösztönös?

    Az hogy egy állat halmozza az élelmet, sokkal többet, mint amennyire szüksége lesz, az ösztön? Aki a pénzt gyűjti, az tudatos?

    "Másrészt a ragadozó állatok (fajok) azok ösztönösen viselkedő élőlények"
    Szerintem:
    - az ember is az, alapvető ösztönösnek nevezhető dolgok határozzák meg az életünket. Ilyen a szaporodás, az ehhez szükséges körülmények megteremtése, az utódnevelés, de az erőforrások halmozása is.
    - vagy, ha a fentieket nem tekintjük annak, akkor pl egy kutya sem ösztönlény, éppúgy megtanulhatja hogy ne egyen meg mindent, ne támadja meg aki a területére téved, stb.

    Szóval a kérdés továbbra is: mi alapján jelented ki, hogy az ember tudatos, míg az állatok ösztönlények. Hol van a cselekedetekben a határ.