• Irasidus
    #38
    Látom nekem is írtál. Az ösztön egy veleszületett reflex. Az intelligencia, nos annak sok-sok definíciója van, de általában valamilyen tudatos cselekedet értünk alatta. A tudatos cselekvés meg az amit végig gondolunk, most nyilván te is tapasztaltad már mi az a tudatos döntés, hadne' kelljen szájba rágni külön neked. Köszi.

    A sokat emlegetett spanyol konkvisztádorok sem belső kényszer miatt, reflexből öltek halomra indiánokat, hanem ideológiai/vallási alapon, minthogy alacsonyrendűek, ésatöbbi-nek tartották őket (ráadásul ezek a hódítók, kegyetlenkedők nem voltak egyenlőek az akkori emberiséggel sem, nemhogy a maival). És ez a lényeg, az emberiséget állandóan változó ideológiák mozgatják (amik felülírják az ösztönöket), de ezek nem össze-vissza változnak, hanem egyre békésebb, kollektíven. Ettől függetlenül vannak emberek, akik nem képesek a társadalom írott és íratlan szabályait betartani, de azért ez a kisebbség, és nem az emberiség. A bűnözés, és vérontás évszázadról évszázadra csökken, még ha média mást is sugall (és nem a második világháború volt a legvéresebb időszaka az emberiségnek). A másik, hogy a másik ember meggyilkolásának "ösztöne", rabszolgatartás, civilizációk kiirtása - az emberből hiányzik (éppen ellenkezőleg, egy egészséges ember nagyon nehezen tud megölni egy másik embert, amire "normális" esetben fel kell készíteni, edzeni kell, hogy leküzdje ezt a természetes gátat). Ha valaki mégis örömét leli benne, az csak is valamilyen pszichés probléma miatt lehetséges, amit szintén nem azonosítanék sem az emberiséggel sem az éppen aktuális ideológiával.

    És egy gondolat a végére, ezeket nem én találtam ki, ezek tudományos kutatások eredményei, és nem a saját kútfőmből pattant ki.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.20. 15:29:14