• Macropus Rufus
    #3
    azért ez egy picit bonyolultabb dolog mint az ISS feltankolása ellátmánnyal. ;)
    több mint 12 havi ellátmány kell (kaja, víz egyéb dolgok).
    Aztán mint írtad: se hordozó eszköz, se sugár védelem. Szóval ha az ellátmány meg is van oldva ez még mindig csak az 1/3-a a felsorolt 3 problémának. A maradék 2/3 az igazán húzós kihívás. Jelenleg még olyan rakéta sincs fejlesztés alatt, amivel a Holdig el tudnának menni emberekkel. És ugye a SaturnV nem egy házat vitt magával hanem egy picsányi kis kabint egy nem sokkal nagyobb leszálló egység/holdkomp kombóval.
    Itt jó pár ember 12 havi utazását kell biztosítani + a leszálló egységet és az ott tartózkodás feltételeit. A Holdról sokkal könnyebb vissza jönni lévén se légköre, sem pedig komolyan vehető gravitációja nincs. A Marsnak van légköre is, ha még ritka is de van, és a tömeg vonzása is 2x a Holdénak, szóval a felszálláshoz is sokkal komolyabb cucc kell mint a Hold esetében.
    Sztem jelenleg nem tart ott a technológiánk, hogy a Mars-ig emberes küldetés jusson el. Nagyon sok dolog még nincs megoldva, és vélhetően a következő 20 évben sem lesz. Ha belegondolsz, az elmúlt 44 év alatt kissé vissza fejlődött a távolsági űrutazás. Itt a fejünk felett x km-rel tudunk repkedni. De a 400.000km már nem megy. Nincs eszközünk. Anno egy egész nemzett azon volt, hogy a Holdat elérjék, most meg jönnek a magán cégek, hogy ők ezt bizony meg tudják csinálni. Ki van zárva, hogy 44 év fejlesztés hiányt 1-2 évtized alatt be tudjon pótolni egy kis cég. (mert a Boing is csak egy kis cég egy nemzet összefogásához képest) Sztem.