• NEXUS6
  #18
  Hát ja, de talán elmondható, hogy a nagybani energetikai paraméterek jelentősen azért nem igazán változtak, a Nap tevékenység kismértékű ingadozása, a beeső energia változása ugyan indíthat olyan folyamatokat, amelyek jelentősen átalakítják a klímát, de önmagukban nem jelentenek magyarázatot azokra. (Ez az egyes tényezők statisztikailag számolt drive felfogása szerintem marhára nem ad teljes képet).

  Úgy tűnik, hogy kb 5 millió éve a föld atmo-/aqua-/bio-szféráját egy olyan rendszer jellemzi, aminek két szélső állapota van. Egy hosszabb ideig működő eljegesedési és egy rövidebb, impulzus szerű felmelegedési időszak. A kettő közötti váltást indíthatja a napsugárzás kis mértékű változása (Milankovics-ciklus/vulkánosság/becsapódási esemény) azonban a nagybani változást a "szférák" két kvázi stabil állapottal jellemezhető belső dinamikája okozza.

  Jelenleg igazából csak az egyik szélső állapotot ismerjük és ebből akarjuk kikövetkeztetni a másikat, a teljes rendszert, amitől szerintem még elég messze vagyunk.

  A két állapot közötti váltás meglepően gyorsan, évszázadok alatt lezajlik, a hőmérséklet több fokkal emelkedik a sarkok felé a erősebben, a jégtakaró hihetetlen gyorsasággal olvad és növeli az óceánok szintjét.

  A két állapot között úgy tűnik az a különbség nagyban, hogy az egyiknél erősebb az egyenlítőtől a sarkok felé történő hőszállítás (amit gyakorlatilag a légköri/óceáni víz végez), a másiknál ez sokkal alacsonyabb mértékű (eljegesedés).

  Nekem úgy tűnik, hogy ha ismernénk az eljegesedés állapotára jellemző klímarendszert, akkor tudnánk megmondani, hogy a jelenleg zajló, az ember által is indukált folyamatok kivezetnek az elmúlt 5 millió évet jellemző kétfázisú rendszerből, vagy csak a következő eljegesedést előrejelző klimatikus instabilitás. Én ez utóbbi esélyét nem zárnám ki, és ezért tartom veszélyesnek azt az elég egyoldalú hisztériát, amit komoly további kutatás nélkül a magukat hiperzöldeknek gondolók keltenek.

  Pl. én is elismerem, hogy egy agyament sci-fi, meg egy totális baromság volt a Holnapután c. film, de kb rávilágít arra, amit mondani akarok. (És sajnos nem búlvárosabb, mint a legtöbb klímahisztérikus, féligazságokon alapuló írás).
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.10.07. 22:01:48