cylontoaster#29
A régi időkkel való összehasonlítással két gondot látok:
- az átlag janit nem érdekli, hogy mi volt 70 millió éve, sose látott ennyi rigót egyszerre, tehát ekkora szám nem is létezik. Egyébként is azt se tudjuk 100 éve mi volt, mert ha tudnánk nem kellene kutatnia a történészeknek, és nem derülne ki mindig egy csomó új. Ha viszont ezt se tudjuk, honnan tudnánk mi volt akkor.
- 70 millió éve (vagy 10 ezer éve) nem volt ennyire nagy, ennyire komplex és ennyire összefonódó a társadalom/gazdaság/civilizáció/akármi
Akkor ha becsap a jégkorszak és egyik estéről reggelre egy komplett kontinens befagy, akkor jelentősen csökken a bolygón élő (~)emberek száma, és ennyi. Most lényegesen kisebb változás is érezhető problémákat okoz. És egy előre nehezen tervezhető, viszonylag gyors változás mindenképp probléma, akkor is, ha amúgy az éghajlatváltozás szumma következményei (földrajzilag) pozitív előjelűek.
Ha elsivatagosodik x terület, de 5x tundra lakhatóvá válik, és ez felkészületlenül éri az országokat(!), akkor az átalakuló gazdaság, és a népvándorlás olyan problémákat generál, amiktől joggal lehet félni. És sejthető, hogy politikai szinten mennyire van előretervezés, pláne hogy egyelőre a bekövetkező változásokról is keveset tudunk.
Visszatérve az elnevezésre: alapvetően szakmai szempontból teljesen helyes, és kifejezőbb, mint a változás, így jogos, hogy ezt vették át. Az hogy a hisztériakeltés eléri-e a hatását, mert a jani nem látja hogy meleg volt a nyáron (hozzáteszem, én havat nem nagyon láttam évek óta, ezen a jani nem szokott problémázni), az már a média hülyesége/hiányossága.
És igen, egy csomó olyan problémáról, energiapazarlás, élőhelyrombolás, stb nincs ennyi szó, amiről kéne, sőt amiről esetleg jobban kéne beszélni, hiszen nagyobb ráhatásunk lenne. De kérdéses, hogy ha nincs GW mizéria, akkor ezzel többet foglalkoznának-e, az is eljutna-e az emberekig.
Igazából azt nem látom, hogy mivel van problémád. A politikusokkal, a médiával, a tudósokkal, stb?
Azt értem, hogy a "kampánnyal", csak nem tudom ez alatt mit értünk.