grobs#12
"Fogadok, hogy a számládon szerepel olyan részösszeg, amely infrastruktúra fejlesztési hozzájárulás címén van benne."
Fogadok, hogy egy angol, vagy német számlán hasonlót se találsz. Megjegyzem a sajátomon se találok, de nem is érdekel. Szolgáltatást fizetek. Kalkulálják úgy az áraikat, hogy azzal biztosítani tudják, én meg kitalálom, hogy kell-e nekem, vagy sem. A karbantartás a szolgáltatáshoz tartozik. Ha a kimaradt karbantartások miatt nem tudom igénybe venni a szolgáltatást, akkor az nem jó.
"Ezen felül fogadok, hogy állambácsitól is kapnak összeget hasonló címen."
Magyarországon különadót kapnak, meg közmű adót.
"Megérkezett a másik cég, az árai leestek a felére a régi cégnek is."
Mint fent is jeleztem Magyarországon a közműveket adóztatják (beleértve a közművezetéket is), ezért nem szívesen húznak kábelt a szolgáltatók. Ha neked kellene 125 forintot fizetni minden méterért ott ahol 20 méterenként van egy lakás, tehát bekötéssel együtt 3000 HUF/előfizető csak az adó, akkor elgondolkodnál, hogy ezt benyeled, vagy tovább számláznád az ügyfélnek ... és egyáltalán kell-e neked az az ügyfél.
Egyébként a kormány is rájött, hogy ez mekkora állatság, úgyhogy az új vezetékeket 6 évig nem adóztatja év eleje óta.
A roaming eltörlése nem határokról szól hanem a szolgáltatók egymás közti díjairól. A hazai szolgáltatóknál már most is elérhető roaming mentes korlátlan csomag mivel minden EU-s országban (plusz néhány nem EU-s) sikerült megegyezniük a többi szolgáltatóval a normális kapcsolási díjakról.
Az EU nem hozhat olyan szabályt, hogy egy szolgáltatónak ingyen be kell engednie egy másik szolgáltatót a saját hálózatába. A roaming teljes eltörlése ez lett volna. Mert a Telenor lehet, hogy Dániában megegyezett egy kis szolgáltatóval, hogy jutányos díjért használhatja a tornyait, de ez nem jelentheti, hogy ezentúl ingyen el kell utaztatnia a jelet mondjuk Bulgáriáig, majd ott saját költségén átkapcsolni egy másik helyi szolgáltatóra, mert az eredeti szolgáltató nincs jelen. Vagy a te Telenoros SIM-edet roaming nélkül beengedje a hálózatába ha ott nincs Telenor tornya ... majd használd a Telenoros szerződésed szerint. Ezért van a roaming.
Az, hogy jövő nyártól bármelyik szolgáltató előfizetője bárhová megy EU-ban 90 napig használhatja a hálózatokat _ingyen_ az szerintem elég nagy dolog.