• cylontoaster
    #38
    Ez így stimmel, de ugye itt is az angolokról van szó. Az ő bombázási érdemeiket nem is vontam kétségbe, csak azt mondtam, hogy ne általánosítsuk rá a többi nemzetre is. Függetlenül attól, hogy előtte vagy azóta mit csinálnak, a többiekhez képest abban a háborúban (az atomot kivéve) az amcsik voltak a jófiúk, legalábbis ha a többi résztvevő nemzethez hasonlítod.

    Az atomról hosszan lehetne vitatkozni, de igazából az kéne, hogy tudjuk mi lett volna ha, amit meg nem tudunk. Nem tudjuk meddig tartott volna a háború, és azt sem, hogy a következő 50 évben dobtak volna-e le, ha nincs ez az eset. De ez mindegy.

    Egyébként nem vagyok amcsihívő, lényegesen könnyebb úgy "szép" háborút vívni, hogy az otthoniak alapvetően nincsenek veszélyben, és azért a katonák se hullanak annyira.

    A Douhet elv szerintem nem volt tévedés, egy teljesen logikus következménye az I.VH tapasztalatainak, amikor gyakorlatileg tényleg ez döntötte el a háborút (persze repülők nélkül). És valószínűleg működött volna, ha ténylegesen ez a stratégia, hogy szőnyegbombázzák a lakosságot. Szerencsére erre nem került sor, talán csak azért, mert nem volt gazdaságos..