• Cyberdog
    #11
    A melegházhatást keltő gázok létezésére talán a Mars óriás vulkánjai adhatnának magyarázatot. A bolygó kisebb is. Nem csak méretében de tömegében és sűrűségében is.
    Mars sűrűség: 3,93 g/cm³
    Föld sűrűsége: 5,51 g/cm³ Kisebb a gravitációja is a Földénél. Ami azt jelentheti, hogy a marsi vulkánok azért válhattak ilyen monumentálissá. Emiatt a bolygó belseje gyorsabban lehűlhetett. S mivel a vulkanikus tevékenység megszűnt, ezért idővel elveszthette a légkörét is.

    A magnetoszféra megléte vagy annak hiánya talán ezért is lehet hatással egy bolygó légkörének stabilitására.
    De ugyebár itt, figyelembe kell venni még a Naptól mért távolságot is. A napból származó részecskék mennyire intenzívek és, hogy a távolságtól függően milyen hatást fejtenek ki a bolygó légkörére.

    Talán ezért lehet az, hogy míg a Vénusznak nincs mágneses mezeje (pontosabban van, de az gerjesztett mágneses mező, A Földé, dinamó-effektus által keletkezett. A Vénuszt ez az igen gyenge és a Földétől jóval kisebb mágneses mező, nem védi meg a napszél-eróziótól,) s jóval sűrűbb és nagyobb a tömege, mint a Titánnak, amelynek a sűrűsége 1,88 g/cm³, viszont hiába nincs neki mágneses mezeje, a Szaturnusznak van. Így jelentős védelmet nyújthat a napszél-erózió ellen a Titánnak. De így is napi 7 tonnát veszít a hold, mert a mágneses mező (mivel nem a Titáné), nem stabilan öleli körül, akadnak nyitott részek

    A Vénusznak jelentős a légköri vesztesége a napszél-erózió miatt. De ugyebár, jelenleg is geológiailag aktív. A vulkánjai légkörképzők is.

    Sok tényezőt kell figyelembe venni. mikor összehasonlítjuk a planétákat és holdakat, a hogyanok és miértek tekintetében,


    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2016.09.08. 21:09:52