• AxxE
    #7
    Pontosan ahogy írod. Skylake is levezette, hoyg az ő elméletének a vége game over, vagyis nem kívánt eredmény. Azért sejthető, hogy ez nem fog megtörténni. :) Egy emberi dolgozó nem csak a fizetésébe kerül a munkáltatónak, hanem infrastuktúra is kell neki, szükségletei vannak, helyet igényel öltözni, enni, parkolni, pihenni, stb. Ezeket a helységeket fel kell építeni, fűteni kell, takarítani, engedélyeztetni ilyesmi. Egy robot figyelembe véve a felsorolt körülmények szükségtelenségét, kb 25-30% költség mellett termel egységnyi értéket azonos idő alatt. Ehhez add hozzá, hogy átlag 95% körüli a működési óraszáma / 24óra és 100%-ban szabályozható vele a gyártás mennyisége. Például ha nem fogy az audi, akkor leáll az üzem és ez nem kerül pénzbe. Ezt ma úgy oldják meg, hogy a parkolónak/raktárnak gyártanak, mert fizut nem adhatnak gyártás nélkül, ha meg kirúgják őket, akkor hogyan indítják újra később?
    Hidd el ha az állam adja az alapjövedelem 50%-át, akkor a robotizált üzem tulajai dalolva adják majd a maradék 50-et és még ők lesznek a humanitáriusok koronázatlan királyai, miközben ez nekik még így is jelentős gyártási költség csökkenést jelent.
    Ha lehetne archiválnám ezt a kommentemet, hogy 6-8 év múlva elővehessem, hogy : Megmondtam, vagy megmondtam?? :)
    Ja és a sofőrökkel mi lesz? Taxi, busz, kamion? kb ugyanennyi idő múlva ők is mennek a levesbe.. Alapjövedelem nélkül megint az utcán fogják sepregetni a pénzt, mint annó a pengőt...
    Nem kell különösebben okosnak lenni ahhoz, hogy ezt belássa bárki.