• netgengszter
    Ez szerintem egy ritka nagy baromság!

Aki már dolgozott betonnal, az tudja. Azonkívül, hogy talicskában is bazi nehéz anyag, hosszútávú hőtárolásra alkalmatlan!

A beton 3 anyagból van, alapvetően: cement (azaz oltatlan, égetett mész), adalékanyagból (sóder, bazalt, stb) és víz. Közismerten, a mész és a víz reakcióba lépésekor HŐ keletkezik. Ezt el kell vezetni (lásd: a Hoover Gát amerikában), mert különben a beton nem lesz beton, mert tele lesz repedéssel!
    Nem egy nap alatt köt meg, alapesetben legalább 1 hónap. Addig folyamatosan hűteni kell, és még utána is zajlik a kötési folyamat nagyon sok évig! Akkor sem árt a hűtés, a melegítés viszont igen!
    Na, ha én ezt elkezdem nappal melegíteni, este meg hűteni, a természetes folyamatnál sokkal gyorsabb ütemben, semmi mást nem csinálok, mint a hőingadozás által szétmorzsolom az anyagot!
    Ez nem hogy hőt nem fog tárolni, de még kavicsösvénynek sem lesz jó!
    Az meg a másik fele, melyik az a kőzetanyag (az adalékanyag), ami tartósan elvisel (repedés, törés nélkül) a cikk szerint említett kb .450 C° fokot, meg kb. 40 C° fokot, azaz 400 C° hőingadozást, úgy, hogy a hőtárolás vagy hőkivonás miatt gyorsan hűtöm, gyorsan melegítem?
    Ha valaki csinált már betonból bogrács alá tűzteret, az szerintem már tapasztalta, hogy két-három bográcsozás után lehet újra építeni, mert darabokra eset!
    Utoljára szerkesztette: netgengszter, 2016.07.27. 09:43:50