• Skylake
    #17
    Pontosan úgy, ahogy kvp leírta. Én csak annyit tennék hozzá, hogy amit most látunk, ez nem más, mint a Microsoft Sztálingrádja. Innen már nem lesz felfelé.

    A desktop PC korszakot teljes mértékben a Microsoft uralta - kezdve a DOS-tól. Akkora mértékű piaci koncentrációt tudtak maguknak a Wintel érában felépíteni, vagy inkább maguk befolyása alá erőszakolni, hogy teljesen átaludták azt, hogy a desktop PC-től eltérő piaci szegmens jött létre. Kezdődött ez nyílt forráskódú szoftverfejlesztések, és ezen belül különösen a különböző Linux disztribúciók virágzásával - ez a folyamat alapozta meg végül is és sokkal később, hogy lett Android, illetve lettek olyan szoftverek, amelyek a Microsoft termékeivel szemben egyre reálisabb alternatívát jelentettek: ma ezek közül sok nem alternatíva, hanem éppen az MS termékei azok.

    Amint a tartalomfogyasztás eszközei mobileszközök lettek, ezzel az MS hegemóniának vége lett. Holott az MS-nek monopolhelyzetéből adódóan megvolt minden lehetősége arra, hogy olyan szintű penetrációt érjen el a piacon, amit ma az Android. (WinCE- vel kezdve.) De most is igazolódott a tény: a monopóliumok nem az innováció fellegvárai, nem ezek a vállaltok fogják az innovációt vinni összességében. A lényeg itt az összességében, mert vannak ugyan az MS-nek szerintem igen jó termékei, de az operációs rendszer piaci háborút már elvesztette, függetlenül attól, hogy a desktop vonalon hegemón: csak éppen a desktop ma már széles userbase esetében sokszor csak alternatíva. A lényeg ami a zsebükben van, és ezen döntő többségében Android fut.

    Mobile first! Inkább mobile last-nak kellett volna mondania Nadellának, persze lehet hogy ez felsővezetői meetingeken így is történt. Már úgy értve, hogy a mobilszegmens az utolsó esélyük, hogy azt a pozíciót, amin zsírosra és luistára híztak a Wintel időkben, azt legyen esélyük legalább valamennyire újjáépíteni. Ez nem jött össze a sokadik restart-ra sem. Innentől pedig az MS-nek nem lesz felfelé. Jó darabig persze még vsatagon el fog élni az örökségéből, de olyan undorító hegemóniája a piacon, amit korábban kierőszakoltak maguknak sok esetben full piactorzító módon (3E modell), annak vége. Szerencsére, és megkapták, ami jár nekik, és azzá fognak összecsúszni 10 éven belül, amit a piacon valójában érnek. Úgy kell nekik!