• kvp
    #7
    Sok nagyvallalat a termelesi rendszeret a ceg sajat VPN-jen keresztul koti ossze a telephelyek kozott. Ez a VPN jellemzoen az internetet hasznalva mukodik. Igaz ugyan, hogy a vallalaton belul le vannak valasztva pl. az irodai es a gyartasi rendszerek, de a raktarnyilvantartas es a konyveles miatt azert van kapcsolat a ket alhalozat kozott. Igy ha egy irodai gep megfertozodik, akkor azon keresztul a termelesben resztvevo kritikusabb gepeket is meg lehet fertozni, sot hordozhato eszkozokon at meg a hivatalosan offline gepeket is, amik egyebkent csak offline adatokat kapnak a kozponti rendszerbol. Ilyen volt az amerikai legieronel predatorok es iranban az urancentrifugak megfertozodese. Ebbol az elso egy veletlen baleset egy kinai adatlopo szoftverrel, mig a masodik egy celzott (destruktiv) tamadas volt.

    Azert aggodnak ennyire, mert ha ket kulonosen vedett, a netre kozvetlenul nem kotodo rendszer is meg tudott fertozodni, akkor gyakorlatilag egy rendszer sincs teljes biztonsagban, kiveve ha nem kompatibilis semmivel. (az amerikai raketaindito rendszer pl. ilyen csak iszonyatosan elavult)

    Ipar v4.0: newspeak a globalis, just in time manufacturing-ra, azaz amikor a legkisebb homokszem is meg tudja allitani a hataridokre kihegyezett, raktarkeszlet es tartalekok nelkul mukodo, a teljes vilagra kiterjedo ipari rendszereket, tehat barhol barmi elromlik vagy csak kesik, akkor vegigdol a domino. Mivel ezzel lehet a legnagyobb profitot elerni, ezert ezt hasznalja ma mar szinte minden globalis ceg.

    ps: v1 elszigetelt manufakturak (ipari forradalom elott), v2 oneallato nemzeti ipar (ipari forradalom ideje a vilaghaboruk vegeig), v3 globalis ipar vertikalis integracioval es raktarkeszletekkel (hideghaboru idoszaka), v4: globalis ipar barmifele biztositek vagy tartalek nelkul (manapsag, nagyjabol a 80-as evek kozepetol terjed mint az extraprofit zaloga)