• TokraFan
    #27
    "te el vagy ájulva a nagy IT óriásoktó"

    Nem vagyok elájulva semmitől, én tényekről beszélek.

    "azt hiszed felveheti a versenyt velük egy fiatalabb cég"

    Amikor a Google-t alapították (kb. egy kollégiumi szobában), akkor már olyan óriások voltak a piacon mint a Yahoo, a Lycos, az Excite, az Altavista. Dollármilliókat öltek netes fejlesztésbe az olyan óriások mint a Microsoft, az IBM, vagy az Oracle.
    Érdekes, mégis sikerült az összes fölé keveredniük. Miről beszélünk????
    A Facebook előtt sokkal korábban létezett pl. a MySpace, mégis kvázi csődbe ment!
    Az Intel alapítója magyar volt, innen menekült el egy szál bőrönddel. Halálakor a világ vezető félvezető tervező és gyártó vállalatának tulajdonosaként tartották számon. Sorolhatnám a történeteket, de minek?

    "az IT óriások úgy kerülik az adófizetést,"

    Mégegyszer: Nem kerülik el az adófizetést! Mindegyik vállalat fizet adót, brutálisan sokat! Más kérdés,hogy hol kell ezt megtenniük, de ez nem érzelmi kérdés hanem pénzügyi és adójogi! Magyarországra sem azért települ az XY autógyár, mert szeretik a magyarokat vagy mert jótékonysági intézmény. Itt olcsó a munkaerő és itt kapnak olyan feltételeket -korábban pl. 5 éves teljes adómentességet!!!!, miközben az átlag magyar cégeket ezer módon adóztatják-, ami miatt megéri nekik. Ahogy az egyszeri user is azért rendel Adwords-on reklámot az E-target helyett, mert ott éri meg jobban.
    Megjegyzem, éppen az EU bírósága adott igazat Gattyánnak a NAV-os perben, amikor kimondta, hogy az alkalmazott megoldással semmi törvénytelen nincs abban, ha valaki egy kedvezőbb adózású országba szervezi ki a cége üzemeltetését. Magyarul öngól, mert most ennek ellenkezőjéről beszél az öreg nő! Továbbá, ismétlem, ha te holnap szervert bérelsz a Hostgator amerikai cégtől, akkor ők sem itt fognak adózni de ezzel valahogy senkinek nincs baja. Ahogyan azzal sem, ha fordítva történik az áramlás, és egy USA cég vagy ember vásárol egy EU-s cégtől, akkor meg mi járunk jól. Más kérdés, hogy erre sokkal ritkábban kerül sor. Az kell megnézni, miért???

    "Egy kis cégnek hol vannak ilyen lehetőségei?"

    Egy kis cégnek soha nincsenek olyan lehetőségei, mint egy nagynak, ez tisztán pénzkérdés és világ életében így működött. Amiben viszont óriási a különbség, az a startupok és a kisvállalkozások kezelése, tőkeinjektálás, támogatások. Ebben az USA sokkal előrébb jár. Ha valamiben hasznot látnak, beletolják a pénzt, a tudást, az infrastruktúrát. Az EU-ban meg üléseznek, vitáznak, halasztanak, elnapolnak, vitatkoznak, szarakodnak, aztán csodálakoznak, hogy a másik közben már behozhatatlanul előrébb jár. Ennyi.

    Egyáltalán nem örülök a kialakult helyzetnek, én 1995 óta netezem ls pontosan látom, mennyire más most minden mint akkor. Sokkal színesebb volt akkoriban a net még úgy is, hogy sokkal kevesebb tartalom volt. De a megoldást nem abban látom, amiben ez a férfinő! A jogászok ott sem hülyék, kontinentális alapon sokáig nem lehet rátehénkedni cégekre és fejni őket mint a tehenet. Csak akkor lehet az EU versenyképes, ha invesztál és támogatja hasonlóan sikeres cégek létrejöttét. Ez nem most lesz, ahogy elnézem.