• Archenemy
    #57
    "Ha az atom oszthatatlansága hibás példa, mondom helyette a lapos Föld esetét, amely miatt még ölni is képesek voltak a papok, "

    Egyrészt a gömbölyű Földet "hirdették a papok", de leginkább semmit, mert nem oktattak csillagászatot vasárnaponként. Az, hogy a lapos Föld lett volna az uralkodó elmélet a középkorban, egy 19. századi mítosz (a vasszűzzel, első éjszaka jogával, erényövvel együtt - ezeknek mind az volt a lényege, hogy a középkort minél borzalmasabbnak mutassák be).

    https://en.wikipedia.org/wiki/Myth_of_the_flat_Earth

    Másrészt pláne nem öltek meg senkit emiatt. Az egyetlen tudós, akit megöltek, Giordano Bruno volt, és őt sem a csillagászati nézetei miatt (ő azt mondta, hogy más bolygókon is lehet élet), hanem a teológiai nézetei miatt (Mária nem volt szűz, Jézus egy varázsló volt, stb).

    Galilei meg szintén nem a gömbölyű/lapos föld miatt került összeütközésbe az Egyházzal, hanem a Földközéppontú/Napközéppontú világ miatt, de leginkább azért, mert kigúnyolta a pápát. Itt szintén erősen eltúlzottak a megpróbáltatásai, gyakorlatilag egész életében az egyház pénzén élt, az összes tanulmányát és kutatását ők finanszírozták, stb.
    forrás pl.:
    http://szkeptikus.blog.hu/2007/10/22/tevhitek_lexikona_az_inkvizicio_aldozata