CairoJack#4
Én csak azért vettem, hogy magával az OS-el tegyek egy próbát. Annó úgy volt beharangozva, hogy hú de stabil, hú de gyors a WP, még szutyi telókon is. Hát nem. Jó nagy hazugság volt. Pont ugyan olyan lassú és instabil volt, mint egy árban hasonló Androidos telefon. A 640 XL meg mást árkategória, az újonnan 60-70K környékén volt, hivatalos forrásból beszerezve. És megint csak az a helyzet, hogy annyi pénzért már droidos fronton is lehetett jófajta alternatívát kapni, ami sokkal használhatóbb volt, mint a WP.
Most meg ott tartunk, hogy a WP egyre instabilabb, a Win10 miatt, az Android meg egyre stabilabb, már a 40 rugós kategóriában is tökéletesen jó telefonokat lehet kapni. Ez az ellassulás ma már nem annyira jellemző, de régebben is csak az alsó és közép kategóriában volt jelen, csúcs kategóriás telók nem igazán voltak hajlamosak lassulni.
Mondjuk inkább úgy fogalmazom meg, hogy én még nem találkoztam ilyennel, pedig elég sok csúcs androidhoz volt közöm.
Akár honnan nézzük, a WP mindig is óriási hátrányban volt a Droidhoz képest, lényegében minden létező szempontból. És most azért került a kihalás szélére, mert az MS nem volt hajlandó szembenézni azokkal a problémákkal, amiket a userek visszajeleztek. Sem maga az OS, sem a WP-re elkészült szoftverek nem fejlődtek olyan ütemben, mint kellett volna, és/vagy mint a konkurencia. Sőt, a WP10 kifejezett mellélövés lett, hogy még a stabilitását is elvesztette a rendszer, ismét cserben hagyták a WP-s tábor jó nagy részét, és még csak normális hardverek sem jelennek már meg, mióta az MS tervezi a telefonokat. Az árképzésük pedig egyenesen vicc.
Szóval nem kell csodálkozni.
Én mindig két dolgot mondtam. Egyfelől, hogy a WP alapkoncepciója (csempe) nem rossz, de a megvalósításuk, és minden egyéb kolosszális melléfogás az MS részéről.
És azt is mondtam, hogy potenciál is óriási van a WP-ben, de az MS konkrétan az idióták gyülekezete, nem hogy nem képesek kiaknázni a lehetőségeket, fel sem ismerik azokat, VAGY ha mégis, tosznak rá, és arra, hogy mit akarnak az emberek.
Kitaláltak valamit, és azt próbálják, próbálták meg erőszakkal lenyomni az embereke torkán, még akkor is, mikor látták, hogy amúgy nagy a baj.
Rengeteg stratégiai hibát vétett az MS, és már lényegében a kezdettektől, és az azóta eltelt 2-3 kulcspillanatban is lehetett látni, hogy ez a szekér bizony lefelé gurul a lejtőn, és a lejtő végén ott a szakadék.
Többször is lett volna esélyük, hogy szembenézzenek a WP problémáival, de egész egyszerűen nem tették meg. Hogy milyen megfontolásból, nem tudom.
Ami a lényeg, hogy ha egy rendszer 5 év alatt nem jut el egy olyan szintre, ami már ki élvezetes szinten, kompromisszumok nélkül tudja elégíteni az alap felhasználói igényeket, akkor nem érdemli meg, hogy létezzen.
Külön vicc, hogy sokszor az MS SAJÁT szolgáltatásai, appjai jobbak voltak a konkurens platformokon, mint WP-n. Ha ők nem képesek minőségi szoftvereket írni a saját sz*rjukra, akkor miért várják el, hogy a "developer"-ek megtegyék. Főleg úgy, hogy az MS még alájuk is pakolt, el is lehetetlenítette őket, sokszor.
Főleg úgy, hogy az amúgy is karcsú, 1-2%-os piaci részesedésük felét is az ultraolcsó, profitot nem termelő telefonok adták. Egy ilyen felhasználó réteg pedig nem fog fizeti az appokért, tehát nem érdemes nekik fejleszteni.
Már 5 éve is megmondtam, hogy vagy radikálisan változtatnak a WP koncepcióján, vagy keményen meg fognak vele bukni. Ezt már nagyon sokszor elmondtam, még akkor is, amikor a sok kis bértroll megaszonta, hogy a WP a legjobb OS a világon, és én vagyok a hülye, és mekkora siker a WP és még mennyivel nagyobb siker lesz.
Pedig csak elemi logika kellett hozzá, hogy az ember belássa, mi lesz a platform sorsa, ha az MS nem változtat.
Az MS nem változtatott, ennek hál a WP még mindig egy kegyetlenül rossz, használhatatlan rendszer, ami immáron az egyetlen dzsókerét is elveszítette. Szerintem most már mindenki látja, hogy ez bukó. Aki valaha kipróbált WP-s telót, az menekül előle, mint a huzat. Mára már maga az MS is belátta, hogy ezt elszúrta.
Marad a prémiumoskodás a Surface mobillal, már ha jön, vagy marad a kivonulás.
A Surface mobil egy érdekes topik, nem kizárt (ha ügyesen áll hozzá az MS), hogy a nagyon kevés eladott darabszám mellett (negyedévente 1 millió, maximum) is profitábilis lesz, de sikerként akkor sem lehet majd elkönyvelni.
Egy szó mint száz a WP 5 év alatt sem tudott használható platformmá, életképes alternatívává válni, és csak a dollár milliárdos veszteségeket termeli. Mostanra kimondottan totális piaci kudarc, ami jobb, ha nem is létezik, mert nincs helye a piacon.