• yamato41
    #3
    Én eleve nem értek egyet a szerzői jog szabályozásával. Butaságnak tartom, hogy a szerző halála után él még szerzői jog, de azt is, hogy adott ideig (pl. 100 évig) él a szerzői jog. Szerintem egyszerűen a szerző személyéhez kellene kapcsolódnia haláláig, utána közkinccsé válik. Így alapból sok kérdés megoldódna.
    A szellemi tulajdon birtokosa számára az is hátrányos, hogy a könyvtárak megveszik a könyvet és bárki elolvashatja azt az egyetlen példányt. Vagy ha magánember megveszi és odaadja a barátjának és többen olvassák el azt a könyvet. Akár a használtkönyv-adásvételbe is bele lehetne kötni ilyen alapon.
    A könyvpiac ott tart, mint a zenepiac az mp3 előtt. Rá kell jönniük, hogy a gutenbergi modellt meghaladta a technikai fejlődés. A kódexet másoló szerzetesek sem lázadtak fel a könyvnyomtatás ellen. Az e-book kiadás is ugyanazon a gutenbergi modellen alapul, mint a nyomtatott könyv, csak a hordozó más. Ha nem változtatnak az értékesítés modelljén, akkor éhen fognak halni.
    Jelenleg a Google a copyrightos könyvekből csak előnézetet ad, nem a teljeset. Én a helyükben a kiadókkal megegyezve vezetném be a Youtube-hoz hasonló modellt. Hirdetésért cserébe teljes tartalom, a hirdetésből pedig a kiadó és szerző kap pénzt. Lehet, hogy ez nem lesz életképes, de a jelenlegi helyzetnél csak jobb lehet.
    A törvényi szabályozás tekintetében nem szabad a szerző csököttségére bízni az eredmények közkinccsé válását.