Ha megnézzük a Greenpeace és hasonló szervezetek politikai hátterét, támogatását, kommunikációját illetve ezen "oldal" vagy adott képviselő személyek (vagyis közszereplők) szakmaiságát, hitelességét és őszinteségét, majd összehasonlítjuk ezt a "másik oldaléval", vagyis bármely nacionalista, szélsőjobb szerveződés témában kifejtett nyilatkozatával, programjával vagy tanulmányával akkor pontos konzekvenciát állapíthatunk meg - ami igaz filozófiai, gyakorlati de minden más téren is. Erre céloztam.
A csőcseléken a népet értem, amiben én is "tag" vagyok. Általánosságban írtam ezt, ahogy mindenki, amikor a népről beszél. Kifejtem: a nép illetve a többség mindig viszonylag könnyen megvezethető. A demokrácia illúziója azért hamis, mert a népakarat arra hajlik, amerre döntik.
-Ki az a hülye, aki egyszer Gyurcsány pártjára, másszor Orbán pártjára szavazott?!
-Sajnos egy komoly tömeg, kritikus mennyiségű szavazó, akik az aktuálisan erősebb - nagyon feszínes - propagandának bedőltek.
A legtöbb ember nem ért a vízvezetékszereléshez, nem is kérjük ki a véleményüket ez ügyben, ahogy a kórházban sem kérik a takarítószemélyzet részvételét egy szívműtétet illető döntésben. Ugyanígy a gazdasághoz és főleg a politikához sem ért a többség, nem járatos benne olyan szinten, ahogy az elvárható lenne a felelős döntésekkor. Márpedig minden népszavazás felelős, főleg a választások.
Egy korrupciómentes (szakmai és a politikát érintve legfőképpen szellemi) elitnek kellene döntéseket hoznia, ami már csupán teoretikus, hiszen jelenleg nincs ilyen elit és esély sincs rá, de még az errevaló törekvésre sem. Ennek - bizony globálisan - éppen az ellenkezője történik, egyre intenzívebben.
A demokrácia a vakon vezetett csőcselék uralma. Én erre utaltam itt.