• Sequoyah
    #19
    Megrangatja a vilagot? Mindenkepp, mert oriasi a meretuk mar most is. Megrangathatja mindket iranyban, ha elbuknak lefele, ha sikerre viszik amit csinalnak, akkor felfele.
    Es tisztelem Kinat, amiert mindezt nem imperialista, es nem eroszakos, elnyomo modon teszi, hanem nagy hangsulyt fektet a technologiara, hogy ne csak a masolasrol legyen hirhedt, illetve lassan ott is eszbekapnak a kornyezetvedelmet es fenntarthatosagot illetoen. Ahogy nyilik ki es liberalizalodik a gazdasag, ugy egyre tobbre lesznek kepesek.

    En elsosorban a hatekonysag lemaradottsaga mellett erveltem, amit a merettel es tokecentralizalassal kompenzalnak.
    Egy hosszu fejlodesi ut kozepe-fele jarnak. Ahogy kozelednek a nyugathoz fejlettsegben, ugy lesznek egyre szembetunobbek a kiegyensulyozatlansagok, es ugy tunik el a nyugati, fejlett allamok huzoereje (leegyszerusitve nem lesz kitol lopni:)).
    btw a mongolok is globalisan igencsak meghatarozo ero volt, de senki sem allitotta roluk, hogy fejlettek voltak-e:)

    Nade a lenyeg az a hatekonysagrol szolt, nem arrol hogy globalis hatalom-e vagy nem. A hatekonysag pedig nem hogy fuggetlen a befektetett penz mennyisegetol, de meg kifejezetten kontraproduktiv is tud lenni. Minel tobb penzt ontenek egy vallalatra/iparagra annal kevesbe lesz hatekony. Jellemzoen ezek addig erosek csak, amig nyitva a penzcsap, de elobb-utobb az mindig elzarodik. Utana jon egy valsag, es akkor derul ki, hogy mit kepesek megtartani a multbeli tokebol.