• NEXUS6
    #8
    Én addig nyugodt vagyok, amíg olyan emberek kezében van az MI kutatás, akik legalább is a cikk szerint alapvető dolgokat kevernek össze, a tudatot, az értelmet, és az intelligenciát konkrétan.

    MI már most is van, ha egy bonyolult helyzetekben is logikai szabályokat követő döntéseket hozó rendszerről beszélünk. Sokszor, jobb és gyorsabb, mint az ember. Lásd go, meg sakk.

    Ezt a rendszert akár ki is egészíthetjük az érzelmeket emuláló kis programocskákkal, ami a logikai döntéseket színesítik, emberszerűbbé teszik. Ennek max kb annyi értelme van, hogy csetrobotunk átmenjen a Turing-teszten. Amivel persze az a gond, hogy az emberek is hozzászoknak ahhoz, hogy ilyen programok veszik őket körül és egyre kevésbé megtéveszthetők általuk.

    Aztán van ugye a tudat. Namost ott kezdődik az alapvető tévedés, hogy ez a tudomány térképén a kibaszott nagy fehér folt. Ezek a kutatók abból indulnak ki, hogy ha megfelelően túlbonyolítják a rendszert, akkor az tudatossá válik, mint Schwartzi a Terminátor filmekben. Namost ez vagy így van, vagy nem, és a tudat egy teljesen más dolog. Állatoknak pl láthatóan van, bár nem lennének képesek legyőzni a go világbajnokot, vagy átmenni a Turing-teszten.

    Szal, hogy a 20 év múlva működő MI mire lesz képes, az egy kérdés, az hogy mit bíznak rá, az egy másik, az meg hogy tudattal bíró, önálló, önreprodukáló rendszer legyen egy harmadik. Az utóbbi szerintem max a sci-fi írók nedves álmaiban létező valami lesz, még jó 100 évig minimum. De addig mindenképp, amíg ezt a tudatos kérdést nem tisztázzuk.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.03.20. 08:32:07