• NEXUS6
    #14
    Egyetértek.
    Leszámítva, hogy az ember ponthogy a viszaonylag alacsony és ritualizált agressziójával tűnik ki az állatvilágból. Már főemlősből sem lehetne egy területen hasonló népsűrűségű csoportot (nem egy közösséghez tartozókból) összehozni, pedig nekik a legfejlettebb a csoportszervező ösztönük és talán legalacsonyabb az agressziós szintjük. Egy pályaudvar meg mégsem, a permanens tömegverekedésről szól, mint az lenne csimpázok esetében hasonló körülmények között.

    Ha emberszerű MI-t akarnak csinálni, akkor ahhoz akkora agresszió tartozik amekkora, ha nem emberszerűt akarnak emulálni, akkor más mértékű. Eleve a szexualitásól, territorriális ösztönökből, hierarchiális helyzetből fakadó aggresszió kihagyható.

    Az agresszió meg ugye nem pusztán a másik megölése, mert ha csak az lenne, akkor az állatok is stikában mérgeznék egymást. Sokkal inkább a hatalom kinyilvánításának módja, ez a mikrobit meg had neérdekelje már.

    Végül pedig, attól hogy csinálunk egy intelligensen válaszolgató csetbotot, az még nem lesz valaki. Attól, hogy úgy viselkedik, mintha érezne, még nem fog valóban érezni is.
    Az emulációnak pedig sokkal jelentősebb korlátai vannak, lásd asgh go-s példája. Az AI nem érez, nem kreativ, nem tudatos. És az aki tervezte ezt pillanatokon belül demonstrálni tudja, mégha esetleg mást rövid ideig meg is téveszt.

    Félni kell az AI-tól? Hülye kérdés, annyira kell félni, mint a régi Office idegesítő segítő gémkapcsától. Persze ha valami állat a nukleáris rakéták indítórendszerét köti rá, akkor igen! XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.03.21. 11:27:15