• cylontoaster
  #67
  Azért azt tedd hozzá, hogy a felsorolt tudósok jelentős része baromira nem középkori, mikor ugye arról volt szó.
  És a maradék is a középkor végén élt. A bő ezer év alatt, amit középkornak hívunk, az utolsó 100-200 évet leszámítva nem nagyon akadt ilyen nevesebb tudós..

  Lehet hogy akkor se lett volna, ha nincs kereszténység vagy egyháza, kétlem hogy valaki érdemben meg tudná mondani, hogy akkor hol járnánk vagy hol nem, ezen a témán (pláne ilyen elvakultan) vitázni teljesen felesleges..
  Az egyház elég komoly politikai hatalom volt, ha egyáltalán nincs, akkor fogalmunk sincs milyen viszonyok lettek volna. Lehet hogy létrejön egy nagy birodalom, ami esetleg kedvez a tudományos fejlődéseknek. Lehet hogy teljesen más gondolkodásmód lesz, és az is kedvez. De ugyanúgy lehet hogy egymásnak esnek az országok folyamatosan, pláne ha nincs olyan külső nyomás, amit egy idő után az iszlám adott, és akkor sokkal tovább marad a kora középkori állapot, ergo még itt se lennénk..

  A középkor végén élő tudósok az arab világ fejlődésére és "mentett" tudására alapozott, mivel az európai területekről a kora középkori állapotok miatt ezek eléggé elvesztek.

  Egész nyilvánvalóan a fórumon vannak akik nagyon vallást támogatnak, és akik nagyon tagadják, és ennek megfelelően szélsőségesek minden vallást érintő témában, ami garantáltan hülyeség, mert bármi is az igazság, elég valószínűtlen, hogy a skála szélén lenne..
  Az első történelemórán el szokták mondani egyébként, hogy a történelemben nincsen "ha". Teljesen értelmetlen dolog azon agyalni, hogy mi történik ha ez meg az más, mert annyira kiszámíthatatlan (pláne ilyen méretben, azért itt 1000 évről van szó, és jóformán a fél világról..).
  Az ilyen témájú vita sose lesz objektív, csak a meggyőződések (ami ráadásul végképp szubjektív dolgon alapszik, mint jelen esetben a hit vagy a vallás..) alapján sarkított és ismételgetett, gyakorlatilag csak érzelmekre épülő marhaság..

  Sosem fogjuk megtudni, hogy a megégetett eretnekek kutathattak volna-e, ha nincs egyház. Vagy sokkal tovább eljutnak-e. Vagy hogy a felsorolt tudósok kutattak volna-e. Esetleg nagyságrendekkel több tudós élt volna.. Valójában azt se tudjuk megmondani, hogy ha kereszténység létrejötte nélkül omlik össze a RB, akkor most arabul írnánk-e.. (még azt se, hogy az iszlám létrejött volna-e..)
  Akkor meg ki az, aki objektív alapokra támaszkodva meggyőződéssel ki tudja jelenteni, hogy mi lett volna,ha..?