• Caro
    #5
    Nem éppen. A tokamakban a plazmában áramot hajtanak körbe, transzformátor elven. A transzformátor, mint tudjuk csak váltakozó áramot képes generálni.
    Ezért úgy használják, mintha egy normál transzformátort csak egy fél periódusig működtetnénk: növelik a primer tekercs áramát, hogy fenntarthassák a szekundert.
    Ha a plazma elég nagy hőmérsékletű és tiszta, akkor az ellenállása nagyon kicsi, ezért egy ilyen felfuttatás elég sok ideig, akár percekig is tarthat, de egy primer tekercs árama sem növelhető minden határon túl, előbb vagy utóbb biztosan meg kell vele állni. Ezért impulzusüzemű a tokamak.
    A stellarátorban nem indítanak ilyen áramot, ott olyan mágneses teret hoznak létre, ami önmagában képes a plazma összetartására. Csak az ilyen teret létrehozni nehéz.
    A W7-X mágneses terén nagyon sok számítógépes szimulációt végeztek, amíg kitalálták azt az elég furcsa tekercselrendezést, ami elvileg optimális lesz.
    Egyébként a tokamakokban lehet nem induktív módon is áramot kelteni, de ezeknek a hatásfoka rendszerint nagyon rossz, és az így indított áram mindig kevésbé jó plazma-összetartást eredményez, mint az induktív.