• Skylake
    #7
    Én aztán abszolút nem vagyok szemellenzős rajongója a redmondi szoftvertermékenek, de azért csak szólok: ha a ruszki kormányzati és közszféra tömegében átáll valamilyen Linux disztróra, akkor ennek tömeges használata, továbbá az amerikaiak stratégiai céljainak érvényesítése miatt az NSA és barátai ugyanúgy fogják majd megpróbálni explotiálni ezeket a rendszereket, és ugyanúgy megpróbálna majd bejutni azokba, épp úgy ahogy eddig. És – mély fájdalom ez Putyesznek, meg ennek a szakállas macskajancsainak – meg is fogják vélhetően tenni eredményesen. Abban a pillanatban, amint meglesz mi megy fel az orosz hivatali gépekre, függetlenül attól, hogy Marijja használja a legutolsó Ivanovka-alsón lévő sóhivatalban, vagy maga a földesúr a Kreml-ben, külön staff fogja megkezdeni megpróbálni törni az NSA, GCHQ és a Five Eyes többi országainak megfelelő szervénél. Ez teljesen biztos. Úgyhogy, ha Putkya’ biztonságot akar, akkor sajnos elég sok pénzbe fog kerülni neki, hogy a disztró biztonságát a legjobb képességű hackerekkel ellenőrizze, és fejlessze: még a bevezetés előtt. És simán lehet, hogy a legjobb szaktudást nem ő fogja tudni megvásárolni a világpiacon. Ezt is csak úgy mondom, hogy ez nem olyan pávatánci, mint az olyan néphülyítő baromságok, mint a félmeztelen pózolás a tigrisekkel, lóval, és medvével, amivel ott mosikálja a sok alattvalójának a buta fejét.

    Mint minden rendszer, bármilyen Linux is explotiálható, sőt mivel sokan használnák, e miatt nem is védené a security through obscurity. Ami pedig a legfontosabb, tulajdonképpen minden egyéb biztonsági tényező alapja, ha olyan rendszert akarunk csinálni, ami egy elegáns középső újat legyen képes mutatni a bepróbálkozóknak egyebek mellett – legyen az a szomszéd Gézuka, vagy akár az NSA. (Nyilván az utóbbi esetben a szükséges technológiák és eszközrendszerek és alkalmazási szabályok sokszorosan kifinomultabbak, és mérhetetlenül szigorúbbak, mint a script kiddie-k esetében.)

    (#tinfoil hat mode=true) Ha netán a Windows rendszerekben benne van a hátsóajtó, ami a rendszerek globális elterjedése okán kézenfekvő stratégiai cél lenne az USA részéről, (#tinfoil hat mode=false) akkor sem fogja őket megvédeni egy másik, opensource alapú architektúra.
    Ezt jó, ha észben tartják.

    Egyébként a jövőre nézve nem hülyeség, sőt nagyon is kívánatos a Microsoft-függőség csökkentése, nagyon is kell az, főleg amennyiben az átállás hazai termékeknek teremt valódi piacot, és a hazai innovációt erősíti. Persze gondolom Putyeszlandban sem kisebb a korrupció, mint futball-madzsarországban, úgyhogy ez a kitétel valószínűleg nem fog megfelelően érvényesülni.

    Ja, és még egy probléma: az egészet komplexen kell nézni. Tehát akkor kelleni fog a közszférába is egyedi operációs rendszer a mobileszközökre. Ez közel sem akkora nehézséget jelent: még néhány vodkával a gyomrocskában is rá lehet jönni, hogy itt a kormányzatnak a Cyanogen meg a Silent Phone féle társaságnak kell majd tejelni (hátha lehet nekik fizetni természetben, vodkával ;-} ), hogy a ruszki közszférának legyen saját, biztonsági technikával felszerelt androidos telefonja.