• RealityGabi
    #194
    Itt van egy cikk a Wikipédiáról a lézerek mérési pontosságáról:

    A Renishaw több mint 20 éve tervez, gyárt és forgalmaz lézeres interferométer-rendszereket. A ±0.7 ppm pontosságú méréseket lehetővé tevő ML10 lézeres rendszer új mércét állított fel a pontosság és a megbízható működés terén. A világ első számú nagy pontosságú, hordozható gépkalibrációs és mérési rendszerévé nőtte ki magát.

    2007-ben az ML10 modellt az XL-80 lézeres rendszer váltotta fel, amely rendkívül kompakt méretei, kitűnő hordozhatósága és könnyű használata mellett még nagyobb mérési pontosságot (±0,5 ppm, 50 kHz, 4 m/s) biztosít, még szélesebb körben téve lehetővé a lézeres interferometria előnyeinek kihasználását.

    A zárt rendszerű, lézeres pozíció-visszacsatolási rendszerek iránt mutatkozó igényeknek eleget téve első lézeres jeladó termékünket, a nagy hatótávolságú HS10 lézeres útmérőt 1994-ben kezdtük forgalmazni. Az alkalmazási terület kisebb gépekre való kiterjesztése érdekében fejlesztettük ki az RLE lézeres útmérőt, amelynek tervezése során az interferométerek pontossági szintjét ötvöztük a hagyományos útmérők egyszerűségével. Az első generációs RLE10 egység 2001-ben került a piacra, és azóta további fejlesztéseken ment keresztül. Ezen termékeket illetően további információkat a honlap Lézeres útmérők című részében talál.

    A ppm a méter milliomod részét jelenti. Tehát a ±0,5 ppm-es pontosság az 5*10^-7métert jelent. Ennyit tud egy lézer mérni.