• NEXUS6
    #34
    Az üvegházeffektus elnevezés félrevezető.

    A normál üvegház nem úgy működik, mint ahogy magyarázzák, hogy az üveglap nem engedi visszasugárzódni a napsugárzást. Itt nem a sugárzásból adódó energia különbség okozza a viszonylagos meleget, hanem az hogy az üveg/fólia ugyan átengedi a napsugarat, ami melegíti a felszínt, de megakadályozza a légmozgásból adódó konvekciós energiaszállítást. Ennek rosszul előadása az alap pongyolaság.

    Aztán az is egyfajta csúsztatás, amikor az üvegházgáz egyfajta visszaveréséről beszélnek. Nem, itt elnyelés van, amit aztán a felszín irányába is újra kisugároz az adott gáz, ami a felszín viszonylagos továbbmelegedését okozza (a magasabb hőmérsékleti egyensúlyig).

    Az IR ablak nagyjából lefedi a földi jelenlegi átlaghőmérséklet körüli feketetest sugárzást, ezért itt alakul ki az egyensúly. Ha egyáltalán nem lenne ablak, akkor egy sokkal magasabb hőmérsékleten alakulna ki egy egyensúly. Lásd Vénusz, ahol az összefüggő felhőzet és a sűrűbb légkör szinte minden sugárzást elnyel és visszasugároz a felszín felé (ezt is üvegház-effektusnak nevezik). Itt 500 fok körül alakul ki egy egyensúly, úgy hogy a felhőzet felfelé is szinte mindent visszaver. A Vénuszt érő napsugárzásnak kb 5 %-a jut át csak a felhőzeten le és ennek megfelelő vissza. Ha csak a felhőzet tetején mért hőmérsékletet ismernénk, a vénusz sokkal hidegebb is lehetne, akár mint a Mars. Itt nincs semmilyen a Földihez hasonló ablak és megtévesztő megszaladó üvegházeffektusról beszélni. Ehhez egy összefüggő felhőzetre és egy sokkal sűrűbb légkörre lenne szükség a Föld esetében. Ezt a CO2 jelenlegi ütemű dúsulása biztos nem tenné lehetővé. Ha leállna minden a vízhez kapcsolódó konvekció, szél, légkörzés, csapadék kiválás és csak párologna a víz, akkor talán. De ehhez meg jelentős külső energia kéne, pl a Napsugárzást kéne jelentősen növelni, amire szerencsére nem sok esély van a következő 1 Mrd évben.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.02.09. 17:52:55