• Palinko
    #4055
    Létezik két ellenérdekelt fél, ez miatt nem kell gittegyletet alapítaniuk, meg szervezetten működniük, nyilván egyik stúdió sem fog abba a csapatba állni hogy ingyen adja a játékait (nyilván freemium dolgok pl skin mentesen) míg a crackerek is segítik egymást elég a P2P törés scenebe kerülésére gondolni és ki tudja még milyen infókkal segítik egymást olyan helyeken ahol nem látunk be. Egy cracker sem fogja azt mondani hogy na ezután inkább azon dolgozok hogy még nehezebb legyen törni a játékokat, max akkor mondhatja ha felet vált és felveszik a Denuvohoz, akkor meg már a térfél másik oldalán van, tehát ebből is látszik hogy két jól körülhatárolható térfél van egy éles választékkal és ez miatt beszélhetünk érdekellentétekről, szembenállásról, vagy úgynevezett harcról. Szavakon lovaglásnak érzem ezt.

    Teljesen mindegy hányszor írod le a nem állásfoglalást azért az magáért beszél hogy eddig 2 emberből 2 érezte úgy hogy valamennyire a stúdiók ellen beszélsz. Már maga az ennyire szubjektív narratíva egy állásfoglalás. Nézd csak meg most is hogy írtad le, persze bűnözés a crackerkedés és aztán 6 sorban hogy a csúnya mobiljáték gyártók. Nyilván nem szép dolog az se, csukják is be azokat a cégeket akik ilyeneket csináltak de egyáltalán kontextuson kívüli berángatásnak érzem, hogy jó ezek se jófiúk de itt van még egy nagyobb szarházi stúdió nézzétek. Ilyenek után nem kéne meglepődni hogy inkább cracker párti besorolást kaptál és ez még egy nagyon enyhe példa volt az előbbi hozzászólásban elkövetett relativizálásokhoz képest....

    A crackerek jogi szempontból rosszak kész, ez fekete és fehér, a jog ilyen még akkor is ha nem követi az erkölcsöt sajnos nagyon sokszor. Ez nem vita tárgya hogy melyik oldalon szerepelnek a crackerek, akkor is rosszak lesznek ha holnap az EA igazgatója lemészárol 10 embert, és megnyúz 3 kiscicát, mert a jog nem arról szól hogy na egymáshoz képest méregessük a dolgokat és akkor csak a nagyobb rosszat büntessük meg. Bár szerintem is elharapódzott a szerzői jog és túl nagy iparág él meg ebből, de nem igazán a játékeladásoknál aggályos ez... Sokkal inkább a neten terjesztett képeknél, pl autó formatervénél amihez még csak hasonlót sem készíthetsz játékban licensz nélkül stb. Az hogy szeretnének pénzt a filmjükért, játékukért a kiadók nem igazán megkövezendő szerintem.

    A luxuscikk fogalmát mindenki máshol húzza meg és ebbe nem kéne belemenni, de még a legmegengedőbb besorolások szerint is luxuscikk a szórakozás, mindig is az volt. Nem beszélve arról ha a töredéke a jövedelme akkor napi megélhetési gondjai vannak sajnos és nem igazán a több száz dolláros hardwareken gondolkozik amik egyébként is jellemzően extrán túlárazottak minden fejlődő térségben. Max egy régi mobilon szórakozik, de tegyük fel hogy jó gépe van, szerintem senki nem ítéli el azért mert warezol, mindannyian warezoltunk már valamit, de van különbség aközött hogy úgy teszed hogy tudod hogy nem helyes de nincs rá pénzed, nem vagy még benne biztos stb stb, vagy úgy fogod fel hogy hát neked ez jár mert oda születtél. Mert meg lehet ezt fordítani ha nekünk meg kell venni mert ide születtünk akkor neki miért "jár" mert máshova született? Nyilván a kiadók zsebe ugyanúgy nem telik bármilyen felfogásban is töltjük le, de azért legalább egyiknél értjük mi folyik és ha megtehetjük változtatunk ezen a szokásunkon a másik példa meg tiszta szerecsen mozsdatás.