• NEXUS6
    #8
    12 ezer éve meg Európában 10 fokkal volt alacsonyabb az átlaghőmérséklet és az utóbbi 5 millió évben ez volt a sztenderd és nem a mostani. Akkor most előre az eljegesedésért? A mostani viszonylag meleg állapot az elmúlt 500 000 évből jó ha 50 ezer éven keresztül volt összesen jellemző, ilyen időszakokban is a mainál vagy kicsit hidegebb, vagy kicsit melegebb volt. 8000 éve amikor kicsit melegebb és párásabb volt az idő, az egész Szahara egy nagy szavanna volt, hatalmas folyamokkal.
    A klíma mindig változik, sokszor a jelenlegi változásnál sokkal dúrvábban is tette emberi beavatkozás nélkül. Igen az ember beavatkozik, de még az is lehet, hogy az összhatása inkább a szélsőségek tompítása irányában hat. Pl 45-től a 80-as évekig a CO2 szint emelkedés ellenére a globális átlaghőmérséklet stagnált, sőt kismértékben hűlt. Marhára nem értjük az ok-okozati összefüggéseket még. Ennek ellenére 30 éve megy egy arcoskodás, népmozgalmat csináltak egy tudományos/politikai kérdésből, aminek kb az az egyetlen értelme, hogy az un zöld technológiák mögött álló pénzügyi erőket helyzetbe hozza.

    Molni és Iras is egy tuskó. Annak ellenére, hogy becsülöm és elismerem a tudásukat képtelenség velük kulturáltan vitatkozni, ezért kerültek a ban listámra. Én nem írok az ő hsz-ükre, és nem is válaszolok rájuk. És ezt csak másnak is tudom ajánlani. ;)