• NEXUS6
    #17
    Jogos amit írsz, a véleményemet korrektebb lett volna kérdésekben megfogalmazni, mint kijelentésként.

    De a két, ellentmondásosnak tűnő kijelentés, még az oldott/légköri CO2 egyensúlyával kapcsolatban felvetett gondolat mellett is akár érvényes maradhat.

    A tenger ugyanis valóban próbál a CO2/karbonát felvételével/leadásával egy egynsújt kialakítani. Csakhogy mivel a tengervíz egy túltelített sós+savas oldat és a karbonátos üledékes kőzetekket használja buffernek, ezért ebben a rendszerben a tengervíz meghatározott PH értéke az ami meghatároz egy egyensúlyi paramétert és nem mondjuk a CO2 parciális nyomása, karbonát ionok száma, akármi egy adott hőmérsékleten.

    Azonban a mérések szerint a hőmérséklet változik, a PH változik, a CO2 légköri koncentrációja változik. Nincs semmilyen egyensúly, valszeg az emeberi beavatkozások miatt. A kérdés az, hogy mibe avatkoztunk be, és annak milyen hatása van.
    Pl. Kiirtottuk a planktonokat, ez eltolhatta mind az egyensúlyi PH-t, mind az óceánok által felvett hőt Az az energia ami eddig kémiai kötéseket képzett, az most hő formájában marad az óceánban. Magasabb hőmérsékleten és PH-n más egyensúlyi szint alakul ki a légköri CO2-vel, amihez mi is adunk hozzá. A változás oka az a mérhetetlen pusztítás, amit az óceán bioszférájában okoztunk, az pedig hogy még valamennyi CO2-t is kibocsájtunk az a CO2 szint változásához hozzáadódik, ami egy a természetesnél kisebb mértékű csökkenést egy kisebb emelkedésbe fordít.
    Mert úgy tűnik, hogy emellett van egy természetes folyamat, ami időről időre fokoza a CO2 elnyelését és gyakorlatilag beindítja az eljegesedést a növények elpusztításával.