• Tinman #65
    Szvsz ezt minden civilizációnak saját magának kell megoldania és a megoldás keresése közben jut el az adott faj arra a szintre (technológiai és erkölcsi), mely kvázi egy íratlan belépő a világűr felfedezésébe és az egyéb intelligens civilizációkkal való kapcsolattartásra. Az a faj, mely saját magát kipusztítja az a közvetlen fajtársaival és a környezetével sem képes együtt élni, együttműködni, így "éretlen" a továbbiakra is. Az élet együttműködések sorozata kémiai és biokémia szinten is, így az a faj mely erre nem képes, nem tragédia ha nyomtalanul eltűnik.

Mi az élet értelme? -hangzik el sokszor a kérdés, pedig a válasz rettentő egyszerű csak nem lokálisan, hanem globálisan, sőt azon kívül kell gondolkozni. Tehát a válasz, benne van magában a kérdésben. Az élet értelme maga az élet. Az élet és az életformák diverzitása, terjedése. Az űr halott, végtelen, rideg és többnyire élettelen hely, így minden intelligens életformának az élet elterjesztése kellene, hogy a fő alap célja legyen, de úgy, hogy azzal a már ismert és meglévő életformákat ne veszélyeztesse.

"És beavatkozás alatt nem feltétlen értem azt, hogy leszállnak és hosszú életet kívánnak, simán lehet a konteók közkedvelt szépen lassan manipulálnak és vezetnek dolga is."

Egyetértünk, bár ez nem kicsit lenne meglepő.

"Egyébként ha csak megfigyelnek, de semmiképp sem akarnak beavatkozni/szennyezni a kultúránkat, akkor ez nem ellentmondás az UFO észlelésekkel (értelemszerűen ha elfogadjuk azt hogy volt ténylegesen ilyen)?"

Az a gond, hogy hiteles szemtanú rettentő kevés van. Simán 90%-ról kiderül, hogy nettó kamu, képzelgés, delírium szülte baromság. A maradék szemtanú elbeszélésének nagy részét is lefedik valamilyen természeti jelenséggel, az elenyésző kisebbséget pedig el lehet intézni azzal, hogy nem tudja bizonyítani. Ergo mintha semmi sem történt volna. Láttam én is valamit és semmit nem számít. Ezzel a tapasztalással semmit nem érek sem én, sem az emberiség.

Na meg van most ez az érdekes jelenség, mely szerint szabálytalan időközönként egy csillag előtt elhaladó "valamiket" figyeltek meg bölcs tudósaink. Látjuk, hogy ott van, tudunk róla, de elérni nem fogjuk, csak lesünk, mint hal a szatyorban. U.e. az UFO észlelése téma... elvileg nincs rá ismert és hiteles bizonyíték, ami pedig esetleg lehetett azt eltüntették/titokban tartják. Mit tudunk ezzel kezdeni? Semmit. Pont annyit, mint a cica a hűtő tetejére tett étellel. Nézi, még talán meg is próbálja elérni, de képtelen rá.

"Ez is egy opció, de ne kezeljük már tényként." Elnézést, nem annak szántam nyilván.

"A hangyákkal elképzelni se tudjuk, hogy rendes kommunikációt létrehozhassunk, sem azt, hogy belátható időn belül eljuttassuk őket hozzánk hasonló szintre."

Ez is csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy mennyire az elején járunk még a fejlettségnek, még a saját bolygónk egyéb fajaival sem tudunk semmiféle kommunikációt folytatni, mit is akarunk mi odakint a "nagyok" játszóterén? :-) Egyébként ha van kutyád figyeld meg mennyire változatosan kommunikálnak a távolban levő másik ugató kutyával. 100%, hogy tudatos és értelmes dolgot osztanak meg egymással, persze az ő szintjükön... "jön valaki", "nem jó szaga van", "nem vagyok elégedett" etc, delfinek dettó. Na amíg ezeket nem fejtjük meg, addig jobb is, ha maradunk a hátsónkon ezen a sárgolyón.

És ne értsd félre, nem azt mondom, hogy ezek a dolgok nem lehetségesek, vagy hogy nevetségesen kicsi esélyük lenne. Csak egyszerűen azt, hogy ilyen dolgokat ne jelentsünk már ki ennyire nagy magabiztossággal, mert lövésünk sincs.