• cylontoaster
    Mindig van hová, csak egy idő után elveszhet a hajtóerő. Kétlem hogy erre találni történelmi példát, meg persze azt se lehet feltétlen általánosítani. Világos, hogy a tudósok alapvetően nem azért kutatnak, hogy felrobbantság a szomszédot. De a fejlődés sokszor nem csak ezt jelenti, ha már Asimovot hoztam fel, ott se a kutatás állt le, hanem a terraformálás. Pont azért mert javultak az életkörülmények, megszűnt az erőszak, stb, felment a várható életkor és nagyon megnőtt az élet értéke. Ezzel nagyon csökkent a kockázatvállalás, az meg a terraformálásnak és a terjeszkedésnek alighanem mindig része.

Ne hívjuk már fejlettebbnek őket, csak mert nem ölik egymást. Értem én hogy erkölcsileg fölöttünk állnak ha így van, ezt nem vitatom, de ez akkor sem általánosítás. Visszafelé sem. Ha fejlettebb a technológiájuk, nem jön belőle hogy nem erőszakosak.
    És azért talán fejlődünk mi is, még ha az eseményeken nem is látszik, de az átlag ember sokkal inkább akarna békét, és értékeli mások életét, mint régebben. Bár régen se a parasztok akartak háborút.

Biztos van rá jó definíció, de én nem tudom hol lehet meghúzni egy civilizáció határát. Értem én hogy törin azt tanítják hogy az egyik ettől eddig tart, de kijelentheted azt, hogy bármelyik is végleg elbukott?

Hawking sokszor mond sokmindent, aztán néha az ellenkezőjét. És túl sokszor beszél olyan dolgokról amik nem gondolnám hogy a szakterülete. Ez személyes vélemény, de nem hiszek a nagy zsenikben akik átlátják a világot és mindenről megmondják a frankót. A szakmai dolgait nem vitatom, mert ahhoz kicsi vagyok, és igazán nem is követem, de minden másról ne szövegeljen, mert kétlem hogy annyira értene hozzá.
    Egyébként sem egy nagy kijelentés, túl könnyű mindenre ráhúzni. Ha holnap elkaszál minket a meteor, akkor rá lehet mondani hogy ja, rég lenne rá megoldás, ha nem egymás öldösését csináljuk, stb.
    Mint amikor a rákos beteg autóbalesetben meghal, de behúzzák hogy rákos haláleset.

Hogyne lenne más megoldás. Csak nézz saját magunkra. Hány fejlett civilizációval találkozott a drága nyugati kultúránk? És ebből hány olyan volt, amit titokban megfigyeltünk, vagy esetleg elsétáltunk mellettük és hagytuk őket békében?
    Ha olyan erkölcsileg fejlett lények, akkor miért nézik ahogy egymást öljük, miért nem vezetnek jó útra?
    Vagy ha nem azok, és olyanok mint mi, csak fejlettebb technológiával, akkor miért nem hozzánk hasonlóan kezelik az ilyen szitut? (galaktikus demokrácia :P)
    Fogalmunk sincs mi van kint, miért ne kellhetne neki valami ami itt van? Egy olyan faj, ami képes órák alatt a világ egyik pontjáról a másikra eljutni, vagy sorolhatnám a találmányokat amivel egy bennszülöttet kikészthetsz, mi a francot akar egy őserdei, botokat használó törzstől?

És ne értsd félre, nem vagyok olyan aki csuklóból kijelenti hogy nincs, mert nem tudok róla. És persze a bennem élő gyerek akar hinni abban, hogy a világban még sok olyan csoda van amiről nem tudok. És mivel ST-n nőttem fel, ezért ezekben a dolgokban is szeretnék. De ettől még nem hiszem, hogy itt vannak és figyelnek minket és a többi hasonló. Nyilván bizonyítani és így kizárni nem lehet, mert rendesen valaminek a nemlétezését rohadt nehéz bizonyítani.
    Szóval a lényeg, hogy nem akarom vakon és mindenáron tagadni annak a lehetőségét, hogy vannak ilyen fajok, csak egyszerűen alaptalannak tartom ezeket a kijelentéseket. Összesen 1 féle lényt ismerünk, egy fejlődés termékeit, ebből általánosítani szerintem orbitális hülyeség.