• Deus Ex
    #30
    #19: a Kepler módszerével csak azokat a bolygókat lehet megtalálni, amelyek a Keplerről nézve elhaladnak a csillaguk előtt, mini napfogyatkozást okozva ezzel. A Kepler jelenlegi pályájáról a mi naprendszerünkben csak a Merkúrt, Vénuszt, Földet lehetne így "felfedezni", de erre a programra valószínűleg nehéz lenne pénzt szerezni..:)
    A Kepler a teljes észlelési idejében állandóan az égbolt azonos, kicsi területét figyeli - kb. kinyújtott karral értett fél tenyérnyi látómezőt - s az elsődleges célja a bolygórendszerrel rendelkező csillagok arányának feltárása volt. A saját naprendszerünkben kis valószínűséggel talál meg bármit is. A külső naprendszerben több tíz - néhány százezer éves periódusidejű pályán meg bármi lehet, évszázados, évezredes megfigyelés szükséges ezek feltárásához, bár nincs különösebb jelentősége az ottani objektumoknak.

    Az úgymond kilencedik bolygó pályasíkját a létezését felvető, korreláló pályákból lehet valószínűsíteni, modellekből pedig valamilyen becsléssel élni a fényességére, aztán ha ez valamilyen eszköz érzékelési tartományába esik, akkor végig lehet nézni a becsült pálya környékét, már amennyiben valakinek nincs jobb és fontosabb dolga az erre alkalmas eszközökkel. Tudbulvár témának éppen megteszi a hír, de végülis teljesen mindegy, van-e egy ilyen bolygótest odakint vagy sincs.

    Azon a domborművön pedig ha akarom kilenc, ha akarom tizenegy, de akár tizenegy és fél bogyót is látok. Szeretem én a Csillagkaput, csak nem keverem a valósággal.