• NEXUS6
    #8
    Igen, a kijelentés elsőfele igaz. Nem a sivatagban telepedtek le.

    A második fele nem feltétlenül. Konkrétan 7000 éve tényleg más volt a klíma, ott is, a civilizációs bölcsőkben. Csapadékosabb és melegebb.

    Namost akkor hogy is volt ez? Szóval az igaz, hogy a jégkorszaki klíma kedvezőbbé válása tette lehetővé azt, hogy az emberi civilizáció létrejöjjön. Az is igaz, hogy az, hogy történelmünk lehet az annak a következménye, hogy az utóbbi félmillió évhez képest szokatlanul hosszú a jelenlegi interglaciális időszak.

    Azonban az összes többi cikkben is szereplő kijelentés nagyjából spekuláció, ami ráadásul ellentmond elég sok ténynek. Tény hogy változott a klíma a civilizációk kialakulása óta. Nagy általánosságban azonban hűlt, szárazabbá, kevésbé kedvezőbbé vált. Az utóbbi pár száz évben megint egy melegedési ciklusban vagyunk ugyan, de ilyenek kb 500 évente követik egymást és még mindíg nem értük el a kb 7000 évvel ezelötti klíma optimumot, amikor a legmelgebb és legcsapaékosabb volt a klíma az eljegesedés óta. Akkor a Szahara egy szavannás mező volt, hatalmas folyamokkal. Az egyiptomi civilizáció gyökereit is pl. sokan nyugatabbi területre teszik, ahonnan a változás miatt jöttek el.

    Nade nem ők hozták létre a sivatagot. Szal ez a klímahisztériás dolog kb ahhoz a vicchez hasonlít, amikor a cigány el akar menni favágónak, és azt mondja, hogy a kalahári-erdőben dolgozott előtte. XD