• amaylight
    Kedves T0nk, igen, ez mind tiszta, a legtöbb dologban igazad van, néhány részletet viszont pontosítanék:

1. Az USA nem egy sűrűn lakott ország, sőt. Ha alaszkát nem is számoljuk, akkor is kb. 8 millió négyzetkilométer, magyarország 90-szerese, ehhez képest kb. 30-szor annyian laknak ott. És Magyarország maga is eltörpül népsűrűségben pl. a németek vagy a hollandok mellett. A SpaceX által fellövésre használt légitámaszpontok környéke (Cape Canaveral, Vandenberg) sem pont a sűrű beépítettségről híres.

2. A lezuhanás veszélye kétségkívül fennáll, ezért van értelme a tenger/óceán fölé lőni a rakettát, de ne felejtsük el, hogy a SpaceX most CSAK és KIZÁRÓLAG az 1. fokozatot akarja visszahozni! Márpedig ez az elsőként elműködő, leglassabb és a legalacsonyabbra feljutó fokozat, vagyis az indítási ponthoz ez marad a legközelebb az összes fokozat közül. Magyarán elég, ha csak ennek a pályája van a szárazföld felett (még pontosabban: az indítási és a landolási pont legyen szárazföld felett, közben lehet tenger), a többi repkedhet/lezuhanhat a tenger fölött, ha akar. Megnéztem, bár jóval magasabbra megy a cuccos és jóval gyorsabban, mint gondoltam (80km magasság, Mach 6-tal, a vadászrepülők 25km/Mach 2-2,5-tel), nyilván nem megoldhatatlan feladat az indítási és a landolási pontot szárazföldre rakni, végső esetben még egy Floridától (Cape Canaveral) keletre található apró sziget is lényegesen jobb landolásra, mint ez az úszó platformos őrület.

3. A visszavitelt NEM levegőben értettem, hanem a földön, úgy látszik, félreérthetően fogalmaztam. Szárazföldi landolás esetén: A pontból felszáll, B pontban leszáll, B-ben trélerre rakják és visszaviszik (jó esetben akár közúton) A-ba. Az úszó platformnál mindez bonyolódik a B (itt ez az úszó platform) és a kikötő (mondjuk C pont) közötti szállítással, ami egyáltalán nem triviális. Ha a B pont sziget, még akkor is jobban járnak, mert akkor is hajóra kell rakni ugyan, de akkor elfektetve/lekötözve szállíthatják a tengeren, ami az úszó platformos egyensúlyozgatásnál ezerszer jobb.

A Kerbal Space Program-ról hallottam és láttam is már működés közben, de nincs igazán motivációm ilyen mélyen belefolyni a műszaki részletekbe. A képességeit jól jellemzi, hogy először állítólag a Föld lett volna a kísérletezés helyszíne, de ezt gyorsan megváltoztatták egy kitalált bolygóra, mert Észak-Korea szépen kiszámolhatta volna a nukleáris ICBM-jeinek a pontos pályáit vele :)

Egyébként lehetséges, hogy te P.M. vagy? Ha igen, akkor üdv, bár kicsit régen beszélgettünk utoljára, úgy 25 éve :)