• Dany007
    A dolog pl abból adódik, hogy 1-1 mai fiatal töltögető gépén egész egyszerűen annyi letöltött anyag van, amennyire eleve nem is lenne pénze megvenni.
    Most mondok egy példát. Anno számolgattam, hogy a nálam lévő mondjuk 20GB-nyi zene kb 120-150 külön albumból jönne össze, de lehet még többől. Ami hasra ütve kb fél millió forint. Nem beszélve párszáz filmről...
    Tehát ilyen esetben arról van szó, hogyha akarnám se tudnám megvenni mindazt, amit letöltöttem.
    Filmek kapcsán amúgy meglehet nézni a "sikerfilmek" első hétvégés teljesítményét. Amelyik igazán sikeres többnyire már az első hétvégén visszahozza a bekerülési összege többszörösét, mert arra bizony elmennek az emberek moziba.
    Nemrég voltam moziban - vagy 5 év után - és hatalmas csalódás volt minőségileg. A mezei 3D mozik (tehát az IMAX kivételével az összes) semmivel se nyújtanak nagyobb élményt, mint az itthoni 3D tévé. Képminőségben meg a közelében sincsenek a 2012-es középkategóriás tévémnek.
    Szóval ez egy soktényezős dolog. De a lényeg, hogy nem a lemez eladásokból kellene megélni, sem a zenészeknek, sem a filmeseknek.
    De ilyen téren is történt már előrelépés. Ott a Spotify és a Netflix. Ha még picit tovább fejlődnek és terjednek, gyakorlatilag fölöslegessé teszik a letöltést. Mert nevetséges összegért nemhogy ugyanazt, de talán többet is képesek nyújtani.

A kiadók és a jogvédők azt nem képesek megérteni, hogy a 2000-es évekig működő eladási / értékesítési forma mára már nem életképes üzletileg, mert a világ megváltozott. Mert valójában a Spotify a Netflix és a hozzá hasonlók fogják kiütni őket a nyeregből nem a torrent.
    Arról nem is beszélve, hogy az ő körükben mindenki a legtöbb és leggyorsabb pénzre hajt gondolkodás nélkül. Ezért is kezdték el anno a perelgetést a torrent miatt, ahelyett, hogy előreléptek volna egy Spotify szerű megoldással. Elég megnézni a magyar lemezkiadók listáját! (googleben rá lehet keresni). Mert ebben a kis pöcsnyi országban közel 70(!) különböző lemezkiadó cég van bejegyezve. Aztán még csodálkoznak, hogy alig-alig élnek meg?
    Szal, én azt mondom nem szép dolog a letöltés, de nem amiatt vannak gondban a kiadók sem az előadók.