• matatom
    #61
    Köszönöm a tökéletes példát a téves sztereotípiára. Hol a legnagyobb hiba benne? Ott hogy egy kis csoport alapján általánosít egy hatalmas embertömeget, úgy hogy statisztikailag nem vizsgált a zavargók és a békés menekültek száma, bár a hírek alapján eddig az több, mint egy millió vs. pár ezer pont az ellenkezőjét sugallja. Az érzet mégis a hangos, jól látható kisebbség miatt torzul. (Mellesleg nem csak ott van zavargás, ahol migráns van: pl. focimeccs.)

    Szemléltető párhuzam példa: hiba lenne azt mondani, hogy mivel csak ott vannak a villamos gázolásos balesetek ahol villamosvezetők dolgoznak, ezért a villamosvezetők "megfelelő kontroll nélkül" embereket gázolnak. "Így ez ízelítőül szolgál, hogy mire lehet számítani, ha a villamosvezetők valahol többségbe kerülnek a tömegközlekedésben". Marhaság, ugye? Nos a te példád is az. Az ok-okozati viszony nem ilyen egyszerű.

    Aki tanult pszichológiát, filozófiát vagy hasonlót, az tudja, hogy mi a dedukció, indukció, redukció és tudja, hogyan működnek az általánosítások, következtetések, és hogy milyen előnyük, hátrányuk van. Érdemes ilyesmiket is olvasgatni, sokat javulhat tőle a gondolkodásmód.
    Utoljára szerkesztette: matatom, 2016.01.07. 17:24:13