• btb300
    #55
    "Azok az emberek, akik Európa elarabosodásával ijesztgetnek, definíció szerint is megfelelnek a xenofób jelzönek, és nem akarják megérteni a szükséges integráció lényegét, valamint azt hogy ha valaki arab, magyar, cigány vagy német, attól még ember. Ez egyfajta hajlam az istenkomplexusra, és nagyon vigyázni kell vele, mert az ember könnyen bele esik, és felsőbbrendűnek képzeli magát embertársainál. Az olyanok akik a liberalizmust és a konzervatív értékeket nem tartják összeegyeztethetőnek, azok összekeverik a liberális rendet és az anarchikus káoszt. A kontrollálatlan és illegális migrációt, a liberálisok sem támogatják sehol a világon tudtommal."

    A problema gyokere az, hogy a tarsadalom csak bizonyos ertekek menten tud szervezodni, definialni magat, egyebkent megszunik az integritasa. A liberailzmus ugyanilyen ertekrend lehetne, bar eleg ellentmondasos, hiszen az elfogadast hangsulyozza, de a vele ellenkezo velemenyen levokkel ugyanolyan intolerans, mint barmi mas. A kereszteny ertekrendtol sem idegen a hasonlo gondolkodas, hiszen alapveto elvei kozott van az egalizacio, az itelkezestol tartozkodas, ami a gyakorlatban sokszor nehezen valosul meg. De alapvetoen nem lenne baj egyikkel sem, ha nem keverednenek. Ez azonban a legtobbszor feszultseget szul, rosszabb esetben eroszakot. Akkor van nyugi, ha mindenki a seggen van a sajat elettereben. A neolit forradalom ota ez sajnos nem tul jellemzo, es a vege mindig az, hogy az erosebb kutya baszik (nem a toleransabb). Az adott tarsadalmi egyseg termeszetesen mindig arra torekszik, hogy o legyen ez a kutya, ennek erdekeben az erkolcsok mindig is rugalmasan voltak kezelve. A hatalmon levokre meg nyilvan ez meg fokozottan igaz. Szoval a xenofobiat erkolcsi vagy erzelmi alapon elitelni szerintem szinten hibas dontes, mivel a tarsadakmi dinamizmus magatol ertetodo resze.

    "Tehát fontos tisztázni, hogy kik volt az elkövetök, de még véletlenül sem szabad keverni és összemosni egy heterogén fogalom elemeit, majd általánosítani."

    Ez szerintem szinten legalabb akkora tevedes, mint ami az altalanositasban van. Az emberi gondolkodas alapvetoen az altalanositasra epul, kozos jellemzoket ragad meg valamikben, es egy fogalommal definialja oket, a nyelv logikaja is ilyen. A vegtelen differencialas keptelenseg, a cel mindig az, hogy olyan merteku legyen a megkulonboztetes, ami az egyen/csoport szamara a megfelelo hasznossagu informaciot biztositja realis energiabefektetes mellett. A lo nem a ragadozo latvanyatol fel, hanem a predat kereso ragadozo viselkedesetol, neki ez bizonyult hasznosnak. Egy kozosseg ugyanakkor alapvetoen bizalmatlan lehet az idegenekkel szemben, mert vannak korabbi rossz tapasztalatai, vagy mert kiszamithatatlan, ismeretlen, es ezert a kockazatot magasabbra ertekelik, mint esetleg valojaban. Az eloiteletek sosem veletlenek, es az adott kozosseg szempontjabol gyakran hasznosak. Ha az altalanositasban rejlo inherens hibat hajlando vagy latni, akkor tedd meg a kovetkezo lepest, es lasd meg az okat es ertelmet is, es probald moralisan elfogulatlanul tenni ezt.