• matatom
    #54
    A te szövegedhez tartoznak a következők, azért írtam válaszként, de te rá hederíts, nem neked szól, hanem azoknak, akiket félre szeretnél vezetni.

    Én 3-án értesültem az esetről, és 4-én hallottam az elkövetők származásáról, ugyanakkor az általam fellelt legkorábbi 2-i sajtóhírben már szerepel származásra utaló adat: klikk. Nem tudom, hogy akkor itt mi lett elhallgatva. A rendőrség és azt követően a sajtó több okból sem verte nagy dobra a hírt, mivel el szerették volna kerülni az önbíráskodó revansot, valamit a németeknél nem szoktak a nagyobb médiumok alapos ellenőrzés nélkül híreket, vagy bizonytalan informáciokat leközölni, ami viszont eleve időbe telik. Szándékos elhallgatásról én 4-én csak a rendőrség részéről hallottam. Az index.hu jól informált lap, de nem szentírás minden szava, az ember maga is utánajárhat dolgoknak, hogy pontosítson.

    A német sajtó valóban kerüli az egyértelmű arabozást, vagy bármilyen megbélyegzést és persze, hogy olyat ír, mint "észak-afrikainak kinéző férfiak". Ez azért van mert jellemzően betartják a törvényt és az emberi jogokat, és a bizonytalanra nem állítják, hogy biztos, valamit elejét akarják venni, hogy a szélsőségesek olyan erőszakos cselekményekbe kezdjenek, mint pl. a dreieichi menekültszállásra való lövöldözés volt a napokban.
    Ugyanakkor személyes tapasztalatom, hogy a német média rendkívül kiegyensúlyozott ugyanakkor humánus, és olyan viták és riportok hangzanak el benne teljesen nyíltan felemlegetve a legszélsőségesebb véleményeket is többek között menekültügyben, amikről Magyarországon csak álmodhat egy demokrata, és a hideg verné ki a hataloméhes, erkölcstelen politikust, vagy szimpatizánsát, ha hasonlókat hallana, olvasna. Csak javasolni tudom a németül értök számára az ottani média böngészését.

    Migráns és migráns között akkora a különbség, mint itt is jól láthatóan magyar és magyar között. Migráns szír lehet menekült, de magyar vendégmunkás is. Migráns generációk és hullámok között, pedig mint magyar generációk vagy kül- és belhoni magyarok között ugyanúgy megvannak a különbségek. Nem lehet általánosítani a migráns fogalmát és/vagy bűnözővel, terroristával egyenlővé tenni, mert a 40 éve Németországban elő török, annak unokája, a jugoszláv háborús menekült, a 2 éve érkezett koszovói, és a 3 hónapja megjelent szír között ég és föld a különbség. Mind más helyről és okból érkezett, és mint más integrációs folyamaton ment vagy nem ment át. De a szír bűnöző és a szír egyetemista között is akkora a különbség, mint a magyar bűnöző és egyetemista között. Mint ahogy a menekültek között van ilyen is olyan is, magyarok között is van mindkettö. Tehát fontos tisztázni, hogy kik volt az elkövetök, de még véletlenül sem szabad keverni és összemosni egy heterogén fogalom elemeit, majd általánosítani. Az is ugyanolyan naivitás lenne, ha azt hinnénk, hogy minden most érkezett menekült bűnöző, mint ha azt hisszük, hogy mind gyámoltalan rászoruló. Aki bármelyiket állítja azzal valami nincs rendjén.

    Azok az emberek, akik Európa elarabosodásával ijesztgetnek, definíció szerint is megfelelnek a xenofób jelzönek, és nem akarják megérteni a szükséges integráció lényegét, valamint azt hogy ha valaki arab, magyar, cigány vagy német, attól még ember. Ez egyfajta hajlam az istenkomplexusra, és nagyon vigyázni kell vele, mert az ember könnyen bele esik, és felsőbbrendűnek képzeli magát embertársainál. Az olyanok akik a liberalizmust és a konzervatív értékeket nem tartják összeegyeztethetőnek, azok összekeverik a liberális rendet és az anarchikus káoszt. A kontrollálatlan és illegális migrációt, a liberálisok sem támogatják sehol a világon tudtommal. Az ilyen téveszmékkel elő emberek maguk is megtévesztettek, és sokszor észre sem veszik, hogy lassacskán rasszistává, xenofóbbá válnak levetkőzve az oly sokszor hivatkozásként említett keresztény európai konzervatív értékeket, iszlamistákra oly jellemző viselkedést felvéve. Észre sem veszik, hogy olyanná válnak lassan, mint az olyannyira utált ellenfél. Ez egy rendkívül veszélyes folyamat, mely pont az ellenfél kezére játszik. Sajnos az ilyenekből lesznek a rossz emberek, akik ma még el sem hiszik magukról, de holnapután menekült táborokat gyújtogató, vagy azokra lövöldöző szélsőséges "terroristákká" vedlenek. Ezek az emberek maguk is potenciális bűnözők, és közülük kerülnek ki az erőszak elkövetők, nem a humánus gondolkodású emberekből.

    Amikor megszületik egy később bűnözővé váló ember, legtöbbször nincs predesztinálva, hogy belőle az lesz, ezt a legtöbb esetben környezeti hatás dönti el, tehát ezek az emberek a környezetük, neveltetésük, korlátozott lehetőségei egyfajta áldozatai. Ez persze egyiküket sem menti fel az egyéni döntéseikből származó következmények alól. Ennek azonban számos esetben elejét lehet venni, ha az ilyen irányba haladó embereket, felvilágosítással, neveléssel, pozitív hozzáállással és felkarolásukkal még időben kizökkentik a rossz kerékvágásból. Sajnos így is rengetegen vannak akiknek ez már késő.

    Én két dolgot szeretnék elérni, az ilyen hozzászólásaimmal. Egyik az hogy a dezinformációk, hazugságok és féligazságok mellet elhangozzon az igazság, vagy annak a másik fele is, és hogy ez utóbbiak is teret kaphassanak. Ezáltal könnyebb lesz az embereknek helyes döntést hozni, véleményt alkotni. A másik amit szeretnék, hogy az emberek elgondolkodjanak tetteiken, magukba nézzenek, és megpróbáljanak jobbak lenni. Amit nem akarok: senki fejébe sem szeretném a saját véleményem beleverni. Amit remélek: mivel én természetesen saját véleményem tartom helyesnek, evidens hogy szerném elérni, hogy mindazt láthassák mások amit én, hogy megértsék, hogyan jutottam a véleményemre, és így saját felismerésből is valami hasonló kép alakuljon ki bennük önnön meglátásukon, egyéniségükön átszűrve, mint ami bennem kialakult a megismerési folyamatok során.

    (Aki vette a fáradtságot és elolvasta, attól elnézést kérek az elgépelésekért, hibákért, de már nincs erőm ellenőrizni a szöveget.)




    Utoljára szerkesztette: matatom, 2016.01.07. 03:26:31