• ElNano
    Ha egy netes véleménytől agyfaszt kapsz, mit szólsz az élethez, ne csináld már... :D Ez meg egy nagyon rossz duma, hogy igénykielégítés zajlik. Nem. Megteremtik az igényt, beleverik az emberekbe, hogy márpedig ez meg ez meg ez kell neked, mert ha nincs, akkor lúzer vagy, csóró láma, különc hülye, stb. Nekem pl. egy éve nincs mobiltelefonom, mert nem kell. És kb. mindenki úgy néz rám, mint borjú az új kapura, hogy niiiiincs mooobilooood? Nincs bazdmeg, mert nem kell, rájöttem. Amikor volt, akkor sem használtam soha semmire, telefonálni nem szeretek, mert nekem a hang mellé kell a mimika és a testbeszéd is, és különben is, majd ha én elérhetővé akarom tenni magam, akkor majd elérhető leszek, nem kell póráz. És nem értik meg. :D

Vannak valós igények, valóban. De az nem valós igény, hogy félévente-évente cserélhessem az összes eszközömet, mosógéptől a telefonig, meg hogy rablókamatra vegyek fel hitelt (sosem vettem fel semmi ilyesmit, azt veszem meg, amire van pénzem, és jé, működik, viszlát bankok), és főleg arra nincs igény az emberiség részéről, hogy a gazdaság 90%-a mindössze egy fedezet nélküli, alapvetően értéktelen, kitalált szarság legyen globális adósság formájában, ami majd nemsokára akkora pusztítást fog eredményezni, hogy egy világháború ahhoz képest önfeledt népünnepély. Mert ugye egy ilyen rendszer nem tartható fenn a végtelenségig, a globális adóssághegy pedig már az egész bolygón túl nőtt, úgy kb. 3 Földnyi adósság jött össze a ... - kinek is? Szerinted ez így oké? Vagy az oké, hogy a szabadpiac rendesen visszafejtve legfeljebb pár tucatnyi állat kezében van végső soron? Megvizsgálták a tulajdonosi kapcsolódásokat, és kiderült, hogy a te nagyszerű szabadpiacod olyan központosított egy dolog, hogy állambácsi ehhez képest tényleg a demokrácia csúcsa. Mert hogy valójában van egy x számú érdekcsoport, akik összehangoltan rátették a kezüket mindenre. Mindenre. Ez nem konteo, ez tény. És ezt nevezik szabadpiacnak.

És persze van egy olyan halovány sejtésem, hogy a net, amin lógok, nem feltétlenül függ a kapitalizmus lététől, lenne az egy másféle gazdasági rendszerben is, ahogy lenne minden most kapható termék is, meg szolgáltatás is. Ez nem érdeme a kapitalizmusnak, éppen csak mivel más közeg nem volt, hát itt fejlődött ki, jelent meg. Bőven elképzelhető másféle gazdasági modell a világban, ami nem tart nyomorban 5-6 milliárd embert, amíg 2-3 százmillió meg kb. isteni magasságokban röhög mindenki máson. Ha ez szerinted igazságos és nincs hová fejlődni (a jelenlegi nem fejlődik, hanem éppenséggel összeomlás előtt áll), akkor úgy kell neked, ez a te korszakod, élvezd ki amíg lehet, legfeljebb utána még nagyobbat koppansz mint egyébként.
    Utoljára szerkesztette: ElNano, 2016.01.05. 07:20:59